POHOD PO OSTROVRHARJEVI POTI

Nedelja je napovedovala zanimiv društven izlet skupaj z mariborskim PD Hej, gremo naprej. Ne gre ga izpustiti.
Zborno mesto je bilo v Četrtni skupnosti Polje. Kratek uvod in predstavitev mag. Minke Jerebič. Četrtno skupnost omejuje vzhodna AC in reka Sava, vrh Murjevka, Grmadnik in naselji Zavoglje in Zadvor ter reka Ljubljanica. Večja naselja v četrtni skupnosti so Polje, Novo Polje, Zalog, Zadobrova, Podgrad, Kašelj ter del Vevč. Po grobem štetju se naj se zbralo kar 85 udeležencev iz našega in pridruženega društva. Po okrepčilu z odličnimi rogljički in kavo smo se odpeljali v vas Podgrad. Štajerci so avtobus morali pustiti malo nižje, zato so se nam na izhodišču pridružili peš, mi pa smo jih ob informacijski tabli o poteku Ostrovrharjeve poti pričakali s pesmijo:»

“Za prijatelje si je treba čas vzet’,
se poveselit’ in kdaj znat’ potrpet’.
Nagnimo vrč s slastjo,
kot prej nikol’ še,
saj za prijatelje je dobro le najboljše.”

Pot smo nadaljevali po lepi gozdi cesti, ki se je nato spremenila v lepo uhojeno in suho gozdo stezo, ki se vzpenja na Kašeljski hrib. Prav tako je nekdaj tu stal poznosrednjeveški grad Osterberg, ki je imel pomembno strateško vlogo. Grad je stal na zašiljeni vzpetini s pogledom na sotočje rek Ljubljanice, Save in Kamniške Bistrice, katerega ga je narisal in opisal tudi Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske.
Med prijetno zložno hojo in klepetom opazimo opuščene strelske jarke, ki so jih v času 2. svetovne vojne uporabljali, saj je tod tekla meja med Italijo in Nemčijo. Tako nas pot pripelje na Debni vrh 530 mnv vzpetino z razglednim stolpom. Sledi okrepčilo in pot nas usmeri krožno skozi številna pobočja porasla z borovničevim grmovjem do informacijske table za Stari grad in mlinskega kamna, ki nas opomni, da so jih tod včasih klesali. Vzpnemo se do ruševin gradu, ki so ga Ostrovrharji uporabljali do srede 14. stoletja. Spustimo se po strmi in v ključih speljali poti mimo kamnoloma mlinskih kamnov. Spust do ceste in ob potoku Besnica, skozi »polje« velikih zvončkov in žafranov, ki potrjujejo prihod pomladi. Prečimo asfaltno cesto in sledi še kratek vzpon na Murjevko. Na vrhu slemena se priključimo široki kolovozni poti, ki nas popelje iz gozda ter pripelje do domačije pri Lazaju. Ob močnem vetru si z vzpetine ogledamo še pogled na sotočje treh rek in se odpravimo do turistične kmetije, kjer smo nadaljevali naše ljubljansko-mariborsko druženje.
Topli prostori, odlično »kosilo«, ki so nam ga pripravili mariborski kolegi nas okrepčajo, glasba pa nas spodbudi, da zavrtimo pete. Prijetno druženje smo zaključili in se poslovili z načrti v prihodnost, da »vrnemo« izlet na Štajersko.

Hits: 7