Laško

Upokojenski izlet skozi oči udeleženke Lilijane!
Sproščeni, povezani in pogumni smo se upokojenci podali na pot po nekdanjih trških mejah Laškega, ki je na koncu obljubljala tudi ogled pivovarne Laško Union d.o.o. Ker je znano, da je pivo vir antioksidantov, so se pohoda udeležili tudi tisti, ki že komaj čakajo na upokojitev in so si zato privoščili dan dopusta ali pa so hoteli samo preveriti, če je pivo res tako dobro . .. . in res je bilo, pa tudi klobasice, preste in kruhki. Kot običajno je vse potekalo po planu – jutranji prihod na železniško postajo v Ljubljani toliko prej, da je bil čas še za jutranjo kavico, nakup voznih kart, za katere je naš vodnik Jan priskrbel skupinski popust, s katerim smo si pred ogledom pivovarne in degustacije piva privoščili slastno kosilo.
Vožnja z vlakom je bila prijetna, na postaji v Zalogu in Litiji so se pridružili še preostali ljubitelji upokojenskih pohodov, predvsem pa piva in tako smo srečno prispeli do Laškega, kjer nas je poleg vodnika Draga Podreberška pričakalo šenekaj pohodnikov.
Vendarle je bilo treba pot, ki je imela rekreativno kulturno noto in katere namen je bil obuditev običaja iz 18. stoletja, s katerim so laški tržani vsakih nekaj let obhodili mejo trga in s tem potrdili, da je obhojeno ozemlje njihova last, tudi prehoditi.
Pohodna pot nas je vodila po označeni trasi, na kateri je bilo tudi nekaj postankov . .. pa še čakati ni bilo potrebno nikogar. Za vsak slučaj je bilo nekaj piva, seveda tudi ob drugih virih poživil že tudi v nahrbtnikih, nekateri smo si pa pene na kozarcu piva proti koncu poti že kar malo zamišljali. . . .. rešilo nas je prijetno toplo vreme in še bolj prijetno hladno pivo na cilju. . . Veliko zgovornega je pa tudi na fotkah.
Lilijana Virant v juliju 2016

Hits: 11