VISOKA PONCA

Bilo je treba vstati zelo zgodaj, da smo lahko prišli ob 5.00 uri pred halo Tivoli kjer je bilo zborno mesto. Že takoj sledi presenečenje, vsi skupaj se bomo peljali z enim avtomobilom(kombi) in peljala nas bo Tadeja.
Po dobri uri vožnje smo že na izhodišču v dolini Belopeških jezer. Vreme je kar hladno za ta letni čas, odlično pa za hojo. Zelo hitro se odpravimo, kjer že lahko vidimo naš vrh. Precej visok je. Hoja se začne po makadamski cesti in kmalu se odcepi v mulatero. V kratkem času prispemo do koče. Od naše vodičke Alenke dobim še kratke napotke in začne se pohod.
Po približno uro hoje skozi ruševje pridemo do melišča in skalnatih polic. Nadenemo si varnostne pasove, čelade, rokavice in zdaj gre zares.
Ko sem se pripravljal v Ljubljani in bral v vabilu kaj vse potrebujemo za ta 2274 vrh Visoka Ponca , sem si mislil ,le kaj vse bomo to rabili. Bil sem v veliki zmoti.
Že takoj po prečenju melišča smo vstopili v steno in moram priznati, da na tako zahtevni poti še nisem plezal. Jeklenice skoraj do vrha, pa trimetrska lestev, pa skalne police in tako je šlo do vrha.
Na vrhu pa veličasten razgled. Pogled nam seže na celotno slovensko gorovje, pred nami sta Jalovec in Mangart, v ozadju Viš in Montaž pa tudi avstrijske Alpe so v ozadju.
Po krajšem postanku na vrhu (malica, slikanje, čestitke) je sledil sestop. Pa sem si misli, iz ta hudega smo ven. Napaka.
Zopet zelo zahtevna pot. Jeklenice, razna zahtevna prečenja, skalne police z drobirjem itd..
Končno dolina in pot proti kombiju. Vsi zadovoljni, nekateri (jaz zelo) rahlo utrujeni se napokamo v avto in se odpeljemo proti Dovjam, kjer se ustavimo v naši že skoraj stalni gostilnici.
Sledi pijača, naša čudovita vodička Alenka poda svoj pogled na turo, tukaj je izpostavila, de je zelo zadovoljna, ker med turo opazila veliko sodelovanja in pomoč drug drugemu pri samem vzponu in sestopu. Tudi vsak pohodnik je pokomentiral potek ture in izmenjali smo si osebne vtise.
Planinci: Alenka ,Jan, Fedor, Marjan, Marjan, Tadeja, Tadeja in Roman
Bilo je luštno. Pa saj je v našem društvo vedno!
Marjan Pungerčar

Tu je filmček na youtubu ni naš vendar smo tole prehodili. V glavnem še zahtevnejši deli poti niti niso prikazani

(Nekje po sredini stene na sliki je potekala ferata, ki jo je bilo potrebno premagati.)

Hits: 20