Lendavske Gorice

Odhod v nedeljo, 26. 11. 2017 ob 6.15 izpred Hale Tivoli. Prevoz je bil organiziran z avtobusom, Nered Lavrica, prijave so stekle, zapolnjen je bil 30 sedežen avtobus s 26 udeleženci.
Planinske višinske točke do 336 m smo se lotili iz izhodišča v Pincah, ki ležijo na vznožju goric ob hrvaški meji, nadaljevali smo zahodno ob madžarski meji mimo kraja Čentiba, kjer smo se nato priključili Poti svetega Urbana in kasneje usmerili skozi vasi do ogleda tipičnih čentibskih kot je bila od pisatelja Miška Kranjca. Razgledi na vse štiri mejne države je bil idealen, vendar vreme ni bilo sončno. Vidljivost do Pohorja, Rogatca in Boča. Po grebenski poti smo prišli do piramide, ene izmed točk Pomurske planinske poti, ki je letos praznovala svojo 50. obletnico obhodnice. Poldrugo uro hoje smo zaključili pri Vinariumu, razglednem stolpu nad Lendavo, ki s svojimi dobrimi 53 metri višne postreže z razgledom na tri sosednje države daleč naokrog, Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo, pa tudi vpogled v klun naše države je bil viden. Po želji so si udeleženci ogledali stolp, peš ali z dvigalom. Od tu nismo nadaljevali poti proti Dolgi vasi, in nismo dosegli Dolgovaških goric, ki smo jih zagledali ob prihodu v Lendavo. Ker smo bili vezani na časovni odhod v Ljubljano z avtobusom smo analizo ture napravili v avtobusu na poti domov. V Lendavi pa smo v gostišču pri Tušu zaključili turo zaključili s planinskim druženjem ob bograču s štirimi domačini iz PD Lendava, Milanom Krampačem, zlatim vodnikom Laslo Ligetijem, pomočnikom Karlom Bračičem, ki je tudi turistični vodnik kraja in harmonikašem Lujzom Pahorjem, ki je tudi markacist.
Pot je bila lahka, prehodili smo 13 km, načrtovane višinske razlike je cca 400 m, prehodili smo jo brez posebnosti, dva spusta po blatni podlagi, kjer smo slabše pohodnike opozorili na možen zdrs. Čiste hoje je bilo dobre 4 ure.
Jan Skoberne

Hits: 15