UGLJAN – DRAMATIČNA VESELOIGRA V 10. DEJANJIH

UGLJAN – DRAMATIČNA VESELOIGRA V 10. DEJANJIH
Igrajo: člani ansambla PD Grafičar
člani ansambla PD Delo
člani ansambla PD Iskra
Glavne vloge: Vlado in Dušan
Vodja pevskega zbora: Silvo (specialist za besedila)
Pomočnica vodje pevskega zbora: Dena ( mojstrica melodike)
Vodja plesne skupine: Ljubica
Vodniki na planinskih poteh: Alenka, Marjan, Drago
Kostumografka: Ana G. ( barvito usklajena posamezna dejanja)
Mojster žara: Ančka
Mojster v hitrostni pripravi žerjavice: Ana P.
Stevardesi: Princeska in Buhteljček
Mojster za tekoče zadeve: Vojko (tudi v najbolj nemogočih situacijah)
Zabavni program na avtobusu : Sašo »Muljavski«
Stranske vloge: vsak in vsi, odvisno od poguma in samozavesti

I. dejanje
Člani PD Delo in PD Iskra se zbirajo na parkirišču Mlake v Trzinu. Znanci se veselo pozdravljajo, ostali vljudno pozdravljajo in opazujejo. Med potniki je čutiti pričakovanje in zvedavost. Prtljago sistematično zlagajo skladno s predvidenim programom in začrtanimi aktivnostmi, velike nahrbtnike in potovalne torbe v spodnji prtljažni prostor, pohodniške čevlje, vetrovke, dežnike in mali nahrbtnik s pijačo in malico namestijo pod sedež ali na širok odprt prtljažni prostor nad glavo. Avtobus se do zadnjega kotička napolni pri gostilni Ruski car. Ekipa je popolna in dolgo načrtovani izlet steče.

II. dejanje
Vožnja s sodobnim in udobnim Neredovim avtobusom poteka tekoče, potniki so razpoloženi, jutro sveže, sončno, jasno……..žal, samo do Semiča. Za avtobusom se prične kaditi, potniki izstopijo. Šofer preveri stanje motorja. Vode ni. Počena cev. Udeleženci opravijo prvo jutranje razgibavanje, v koloni se napotijo proti 3 km oddaljeni vasi Lokve, kjer po običaju slovenske krajine v sosedstvu stojita trgovina in gostilna. Šofer medtem izvede nekaj MacGyverjevih trikov in avtobus v 7 kratkih poizkusih prepelje do varnega izogibališča ( pri gostilni in trgovini, seveda). Spotoma pobere vse potnike, tudi tiste, ki neuspešno štopajo
III. dejanje
Glavnina dogajanja v naslednjih treh urah in pol poteka na prostoru med trgovino in gostilno. Sproščeno. Nestresno. Kavica, pivo, sendvič, banana, sladoled, klepet, smeh, obisk toaletnih prostorov (nekajkrat) , opazovanje okolice, spoznavanje sopotnikov, ponovno malica, pivo, sladoled……aktivnosti se pri udeležencih enakomerno ponavljajo…….
IV. dejanje
Pompozen prihod mehanika s športnim mercedesom. Izrazit kontrast med mladcem v »zašmiranem« delovnem kombinezonu in srebrno dvosedežno limuzino. Ženski del populacije je navdušen. Avtobus je iz minute v minuto bolj oskubljen. Končna odločitev strokovne osebe – popravilo v kratkem času ni izvedljivo. Napovedan prihod rezervnega vozila. Aktivnosti iz III. dejanja se nadaljujejo.
V. dejanje
Odhooooooood. Prestop državne meje. Vožnja po urejeni hrvaški avtocesti direktno pod Zir. Značilna gora, nekajkrat videna, nikoli osvojena. Tudi tokrat se zaradi časovne stiske vzpon preloži do naslednjič. Izbira med časovno ustreznima VZPONOM NA ZIR ali PEČENJEM KLOBAS je enostavna. Klobase ne počakajo!!!!
VI. dejanje
Nadaljevanje vožnje skozi predor Sv. Rok. Na postajališču JASENICE srečanje s kolegi/prijatelji/planinci iz PD Grafičar. Skupen prihod v Zadar in voden ogled Muzeja antičnega stekla z demonstracijo pihanja in oblikovanja stekla. Pred odhodom trajekta še enourni sprehod po ožjem centru, ogled morskih orgel in interaktivne predstavitve sončnega sistema (napajanega s sončnimi celicami), sladoled in vkrcanje na trajekt. Kratka, prekratka vožnja (25 minut) do Preka na otoku Ugljanu, še pol ure do naselja Zelena punta v Kukljici. Moške, ženske in mešane ekipe razporejene v 3 in 4 posteljne popolnoma nove apartmaje v objektu Lavanda. Objekti v okolici temni, prazni, poti neosvetljene. Sami, samcati Delovci, Iskraši, Iskrice in Grafičarji. Sezona turizma se začne šele čez mesec dni. Mirno spanje, nočna nevihta.
VII. dejanje
Sveže jutro, ribiči se vračajo v luko, morje mirno, prvi sončni žarki. Prodajalka v pekarna postreže s svežim kruhom, mirno mestece počasi oživlja. Kavica, zajtrk, zbor pri avtobusu in odhod v Mali Lukoran. Vzpon na Ščah, ki preseneti z ostrim kamenjem, razbrazdano skalo, drsečim pristopom, visoko travo in nagradi z enkratnim razgledom. Potolčena kolena, razbita očala, strgane hlače, praske po rokah in nogah, buška na glavi, odstop podplata na čevlju….. so kolateralna škoda ene desetine udeležencev. Drobne malenkosti, ki k sreči niso bile usodne in so zanemarljive v primerjavi z lepotami, ki jih nudi vršni razgled na Iž, Ravo, Dugi otok, Pašman, Sv. Mihovilj, Preko, Sutomiščico, Lukoran, Sušico, Muline. Zasluženo pivo in druženje v bistroju Vale v centru Preka in v trajektni luki pred povratkom v Kukljico.
VIII. dejanje
Osvežitev v morju. Prešerno, igrivo, iznajdljivo (s kopalkami ali brez), raznoliko, slikovito, vznemirljivo, nepozabno.
IX. dejanje
Večerno druženje vseh udeležencev. Švedska miza z dobrotami iz nahrbtnikov. Fešta, fešta, fešta….vsak po svoje in vsi skupaj…tudi v sosednjem lokalu z živo glasbo ….do zgodnjih jutranjih ur. Scenarij za nadgradnjo tega dejanja se subjektivno domišljijsko oblikuje…….
X. dejanje
Recepcija naselja »interventno« odprta za vračilo ključev. Premik v Dobropoljano na Pašmanu. Sledi vzpon po elegantni, široki, dobro vzdrževani cesti na vrh Velikega Bokolja. Kornati na dlani, jadrnice z razvitimi in razpetimi belimi, modrimi in modnimi rdečimi jadri povsod naokrog. Oddih, kosilo, spektakularen povratek do avtobusov. Ob spremljavi kitare polovica udeležencev ubrano prepeva klapsko pesem Da te mogu pismo zvati. Orosi se oko in zmehča srce. Še vdih pomladnega morskega zraka, premik do Tkona, vkrcanje na trajekt in povratek na celinski Biograd na Moru.
Sklepno dejanje
Na postajališču Sveti Rok. Poljubi, objemi, obljube……še na mnoga druženja.
Dramaturginja:
Nadja Uršič
P. S. Iskrena hvala organizatorjem PD Grafičar, dragim prijateljem PD Delo in kolegom PD Iskra. V čast in zadovoljstvo mi je, da sem v treh intenzivnih dneh v dobri družbi ponovno obiskala že znane kraje in se prvič povzpela tudi na Ščah. Zir ostaja v planu za naslednjp petletko
P. S. 2 Najlepše sem se imela v VIII. Dejanju.
Kamnik, 16. 5. 2013

Hits: 6