Po poti Slakove in Pavčkove mladosti

Živjo!
Planinsko društvo PD ISKRA Ljubljana se je letos udeležilo 2. Pohoda po njunih poteh. Naj se vsaj takole zahvalim organizatorjem Turističnega društva Mirna peč za lep sprejem in brezhibno organizacijo. Bilo je vsega po malem in vsakega dovolj, tako od kulture, do kulinarike in seveda prijetnega sprehoda ob klepetu z novimi prijatelji v okolju, kjer sta svojo mladost preživljala dva velika moža, zaradi katerih smo bili tam dol, v osrčju Dolenjske. Takole je ta prireditev zabeležena tam dol.
Franci
PD Iskra Ljubljana
Pretekli konec tedna je Občina Mirna Peč z društvi pripravila bogat program ob praznovanju 15. občinskega praznika. Praznovanje se je začelo v petek zvečer s slavnostno sejo Občinskega sveta, na kateri sta bili podeljeni dve občinski priznanji. Plaketo Občine Mirna Peč sta prejela Anica Krese za njeno delo in prispevek k razvoju predšolske vzgoje in Alojz Kastelic za njegov prispevek k razvoju kmetijske dejavnosti in delo v širši lokalni skupnosti ter društvih. V kulturnem programu sta nastopili vokalistka Eva Gorenc iz novomeške glasbene šole ob spremljavi prof. Tatjane Hadl. Po slavnostni seji je v atriju kulturnega doma potekal festival vin, kjer so lahko obiskovalci pokušali najboljša vina mirnopeških vinogradnikov, ki so ob tej priložnosti prijeli tudi zaslužena priznanja. Kulturni program so popestrili Matjaž Bevc z recitacijo pesmi Toneta Pavčka ter mirnopeški harmonikaši, članice Društva podeželskih žena pa so poskrbele za prigrizek. Večer se je zaključil z vrtno veselico z Dejanom Vunjakom. V soboto zjutraj je potekal 2. pohod »Po poti Slakove in Pavčkove mladosti«, ki se ga je udeležilo čez 200 pohodnikov. Gre za 12,2 km dolgo krožno pot okoli Mirne Peči, ki vodi skozi rojstni kraj harmonikarja L. Slaka in pesnika T. Pavčka, kjer je potekal tudi krajši kulturni program. Na Malem Kalu je pohodnikom nekaj besed o Lojzetu Slaku spregovorila Fanika Požek, mirnopeški harmonikarji so zaigrali nekaj njegovih viž, pohodnike pa sta s kratkim skečem in harmoniko sprejela domača osnovnošolca Ines in Nejc. V Šentjuriju je bil slavnostni govornik pesnik in pripovednik Marko Kravos, prisotne je nagovorila in recitirala očetovi pesmi Saša Pavček, šentjurske gospodinje pa so pohodnikom pripravile lep sprejem. Ob obeležju na Malem Kalu in v Šentjuriju je Občina Mirna Peč ob tej priložnosti postavila novi informacijski tabli ter pripravila zloženko poti, ki ju je zasnovala mlada domača arhitektka Mateja Muhič. Sobotni program se je popoldne nadaljeval v centru Mirne Peči s predstavitvijo domačih društev in vaškimi igrami. Na prireditvi se je predstavilo 19 mirnopeških društev s področja socialnega varstva, kulture, športa, kmetijstva in gasilstva. Na izviren način so prikazali bogato društveno dejavnost, ki sloni na prostovoljnem delu njihovih članov. V vaških igrah so se pomerile ekipe Veliki Kal- Orkljevec, Mali Kal, Jablan in Biška vas, in sicer v iskanju letošnjega gesla prireditve, molži, lupljenju jajc ter kvizu. Zmagala je ekipa Malega Kala. Večer se je zaključil s programom za otroke z Damjano Golavšek in vrtno veselico z ansamblom Petra Finka. V nedeljskem popoldnevu se je dobrih 40 kolesarjev odpravilo na kolesarjenje po Mirnopeški pentlji, program praznika pa se je ob 15. uri zaključil s koncertom Komornega zbora Megaron v župnijski cerkvi v Mirni Peči, ki se je predstavil s kvalitetnim in bogatim programom domovinskih, cerkvenih in angleških pesmi.
Sobotni program se je popoldne nadaljeval v centru Mirne Peči s predstavitvijo domačih društev in vaškimi igrami. Na prireditvi se je predstavilo 19 mirnopeških društev s področja socialnega varstva, kulture, športa, kmetijstva in gasilstva. Na izviren način so prikazali bogato društveno dejavnost, ki sloni na prostovoljnem delu njihovih članov. V vaških igrah so se pomerile ekipe Veliki Kal- Orkljevec, Mali Kal, Jablan in Biška vas, in sicer v iskanju letošnjega gesla prireditve, molži, lupljenju jajc ter kvizu. Zmagala je ekipa Malega Kala. Večer se je zaključil s programom za otroke z Damjano Golavšek in vrtno veselico z ansamblom Petra Finka.
V nedeljskem popoldnevu se je dobrih 40 kolesarjev odpravilo na kolesarjenje po Mirnopeški pentlji, program praznika pa se je ob 15. uri zaključil s koncertom Komornega zbora Megaron v župnijski cerkvi v Mirni Peči, ki se je predstavil s kvalitetnim in bogatim programom domovinskih, cerkvenih in angleških pesmi.
Nataša Rupnik
Lokalno.si

Hits: 4