Spoštovani,
pošiljam vam nekaj fotografij letnega srečnja VGN 2021 na Vrhniki. Zahvala gre Mariji Miklič iz PD RTV. 
Lep pozdrav,
Nevenka Rajhman/ VGN MDO LJ
Spoštovani,
 pošiljam  obvestilo  program Letnega srečanja VGN ter  zaključeku  seminarja VGN za l. 2021. Kot je opozorjeno je potrebna prijava in seveda izpolnjevanje pogoja PCT.
Za VGN MDO Ljubljana je to srečanje tako rekoč “na pragu” in  upam, da se ga boste udeležili. Sama se tega srečanja ne morem udeležiti, z PD Mercator odhajamo na potepanje po Biokovem,  le-to nam je lani odpadlo. 
Čestitam vsem letošnjim tečajnikom VGN in upam da bomo naše delo pri varstvu narave nadaljevali skupaj.
Prijetno in upešno druženje vam želim,
Nevenka Rajhman
VGN MDO Ljubljana

Pozdravljeni,

Rezervirajte si čas v soboto, 25. septembra 2021 za Srečanje varuhov gorske narave in gorskih stražarjev. Srečanje bo na Koči na Planini nad Vrhniko.

 

Na Srečanju bo vključeno:

-naravovarstveni pohod do koče

-primer koče s certifikatom Okolju prijazna planinska koča

-naravovarstvena tema

-uradni zaključek tečaja Varuh gorske narave

-priložnost za druženje in pogovor o naravovarstvenih temah

 

Podrobne informacije vam pošljemo še naknadno.

Prosimo, če o načrtovanem dogodku obvestite varuhe in ostale zainteresirane v vašem društvu.

Lep pozdrav!

Dušan Prašnikar

strokovni sodelavec

Spoštovani,  letni čas je sicer namenjen počitku in sprostitvi, vendar  naravovarstveniki v tem času ne počivajo-mo. 

Kot že nekaj let je v prvih dneh avgusta na planini Za  Liscem pri Orožnovi koči  “Dan alpske možine”  2021, letos v organizaciji PD Srednja vas v Bohinju. V kolikor se v teh dneh mudite v bližini Bohinja ali okolice se  lahko pridružite, V priponki je vabilo, pot do Orožnove koče (1346m )  je dobro markirana. Od koče do rastišča pa je ogled voden. Te prireditve se udeležujem že kar nekaj let, kot član PD Srednja vas  pri organizaciji  sodeluje tudi dr. Martin Šolar. Upam, da se srečamo🌲.
 
 
Seminar  VGN 2021
Letošnje leto je bila organizacija seminarja za varuhe gorske narave prilagojena Covid razmeram in je potekala preko spleta, zelo uspešno, kar okoli 50 sodelujočih iz cele Slovenije, če imam pravo informacijo. Tudi nekaj iz MDO Ljubljana.
Vse v PD MDO Ljubljana prosim, če mi lahko javijo imena sodelujočih oziroma tistih, ki so seminar zaključili in se pripravljajo na izdelavo seminarske naloge. Ažurni podatki so dobri, da ne operiramo z napačnimi. 
Sicer je poletje  in so dopusti, vendar je bil seminar pomladi in v društvih imate podatke o plačilih seminarjev in upam, da vam to ne bo predstavljalo večje ovire.
V PD Mercator imamo dva, ki sta seminar uspešno zaključila, bila sta zelo zadovoljna tako z vsebino in potekom, ter zaključnim delom v Vratih. Ostale PD V MDO Ljubljana pa prosim za posredovanje podatkov udeleženih na letošnjem seminarju.
Zahvaljujem se vam za trud pri iskanju udeležencev za  letošnji seminar iz  MDO LJ ter  za podatke o novih VGN 2021.
 
Lepo, še vedno previdno glede Covida in vse lepo na planinskih poteh,
 
Nevenka Rajhman
OVGN MDO Ljubljana

Pozdravljeni, obetajo se nam “svobodnejši” časi, ko že premagujemo Covid, seveda še vedno ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov. V priponki pošiljam vabilo o pohodu, ki ga sicer organizira PD LPP Ljubljana, namenjen pa je spoznavanju balvanov v dolini Kamniške Bistrice. Prizadevanja za ohranitev balvanov ter ostalih naravnih znamenitosti te doline in jih obenem nameniti tudi ogledom je izziv prihodnosti in nas. Zato je ta izlet naravovarstvene narave, namenjen vsem planincem, še posebej pa so dobrodošli varuhi gorske narave in gorski stražarji. Izlet bo za udeležence brezplačen, stroške prevoza krije MDO Ljubljana. PRIJAVE iz PD MDO LJ, razen za PD LPP, zbiram jaz, Nevenka, na moj e- naslov: nevenka.rajhman@gmail.com, vsaj do 10. junija. Predlagam pa , da zborno mesto ostane za vse enako, torej sedež LPP na Celovški. Ura odhoda je tudi navedena, sobota 12. junij naj bo po mrzlem maju sončna in prijetna za srečanje v živo po dolgem času! Morebitne dodatne informacije sledijo po 6. juniju.

Lep naravovarstveni pozdrav, Nevenka Rajhman, OVGN MDO Ljubljana 041 872 – 341 / za informacije; prijave pa res prosim na e naslov – hval 15. Mednarodni festival alpskega cvetja bo v letu 2021 potekal v živo, kot tudi v digitalni dimenziji. Rdeča nit festivala je moto: Za vsako bolezen rož’ca raste. 15. festival alpskega cvetja – program Potekal bo ob Bohinjskem jezeru 28.5 do nedelje, 13.6.2021. Več tudi tu na spletni strani Festivala.

Pozdravljeni,
ker se bliža 22. april, ko obeležujemo Dan zemlje, vse od leta 1970 v 192 državah, vas vabimo, da dan dožitive z ogledom ZOOM predavanja z naslovom: “LYNX – Reševanje risa v Dinaridih in JV Alpah pred izumrtjem”.
Predavanje bo potekalo v sredo, 28.4.2021 ob 18.30 uri. Prijave za ogled predstavitve se zbirajo na naslovu manca.velkavrh@gmail.com in sicer do ponedeljka, 26.4.2021.
Vabljeni k ogledu.
Dora

Pričenjajo se tečajo OVGN. Usposabljanje za naziv varuh gorske narave bo potekalo v štirih delih.
V priloženih datotekah je prijavnica in glasovnice za ZBOR odsekov za varstvo gorske narave 2021.
Tečaj razpis
prijavnica
glasovnica
pooblastilo delegata

Spoštovani, bližajo se pomladni meseci in kot vedno čas neusmiljeno beži. V prilogi pošiljam plan aktivnosti OVGN MDO Ljubljana, za katerega pa nam bo ponovno, vsaj še nekaj časa, aktivnost krojila zdravstvena situacija.
Odbor OVGN je bil do sedaj številčno nepopoln ( 4 ) zato smo k sodelovanju povabili še eno varuhinjo narave – Marijo Miklič iz PD RTV Ljubljana. Marija Miklič je tudi prejemnica priznanja dr. Angele Piskernik, najvišje priznanje na področju varovanja narave. Tako OVGN sedaj ( do izteka mandata 2018 – 2022 ) sestavljamo: Nevenka Rajhman – vodja / PD Mercator; Alenka Zega – namestnica / PD Obrtnik člani: Bojan Oblak PD Ljubljana Matica; Cirila Skvarča PD Iskra Ljubljana; Marija Miklič – PD RTV Ljubljana.
Letos smo v OVGN LJ na PZS oziroma Komisijo za varstvo gorske narave posredovali predlog kandidata za Diplomo dr. Angele Piskernik. Za oblikovanje predloga je zaslužen Bojan Oblak, načelnik odseka za varstvo narave pri PD Ljubljana Matica. Mandat 2018 – 2022 bo hitro okoli zato že sedaj vas prosim da se od časa do časa spomnite na to in med ljubitelji narave, varuhi, gorskimi stražarji… pridobite kandidate za delo v OVGN MDO Ljubljana, zlasti apeliram na mlade, ki bodo s svežimi močmi in novimi idejami ta voz peljali dalje.
Lep pozdrav, srečno in ostanite-mo zdravi.
Operativni plan OVGN MDO Ljubljana za l. 2021

Če utegnete in če vas zanima…… Vedno nekaj novega. Vstopnina 4€ Več tu na spletu.
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI
Četrtek, 3. september 2020 ob 17.00
Javno vodenje
Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali pomladanske rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne, in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi. Rastline in opraševalce vam bo predstavila vrtna prostovoljka Olga Marinko.

Če utegnete in če vas zanima…… Vedno nekaj novega. Vstopnina 4€ Več tu na spletu.
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI
Četrtek, 3. september 2020 ob 17.00
Javno vodenje
Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali pomladanske rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne, in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi. Rastline in opraševalce vam bo predstavila vrtna prostovoljka Olga Marinko.


PLANINSKO DRUŠTVO DRAVA MARIBOR – Odsek za varstvo gorske narave vabi vse varuhe gorske narave, gorske stražarje in zainteresirane planinke in planince na srečanje dne 12. septembra 2020.
Več v prilogi.
V kolikor bo zadostno število prijav, bo organiziran avtobusni prevoz. Izlet je na voljo vsem članom (ne glede na nivo naravovarstvenega predznanja). Malo bo predavanj, malo pohoda in kosilo–>ob prijavi navedite za kateri obrok kosila ste se odločili, to boste nato tudi dobili.
Prijave zbiram na moj elektronski naslov urdora@gmail.com in sicer najkasneje do 4.9.2020!!

Turizem Bohinj in Triglavski narodni park organizirata izobraževanje o alpski možini in traviščnih habitatnih tipih za planinske in turistične vodnike ter ostale ljubitelje alpskega cvetja, ki bo v nedeljo, 2. avgusta 2020. Izobraževanje poteka v okviru projekta VrH Julijcev, saj je ravno pravilno usmerjanje obiskovalcev pomembno za izboljšanje stanja
te ogrožene rastlinske vrste. Več o ….

ČISTILNA AKCIJA NA KOKRSKEM SEDLU
PD Kamnik vabi vse svoje člane ter vse gorske stražarje, varuhe gorske narave in druge planince dobre volje, zlasti iz Kamniško-Bistriškega območja, na čistilno akcijo. Čistili bodo okolico Cojzove koče.
Akcija bo v nedeljo, 12. julija 2020 z začetkom ob 9. uri. Tudi morebitnih zamudnikov ne bodo zavrnili. S seboj prinesite obilo dobre volje, rokavice ter seveda masko (za v kočo), za ostalo bo poskrbel organizator, ki pravi:
– hrana bo organizirana v koči
– za vreče (ločevanje) bomo poskrbeli mi
– v kolikor imate svoje delovne rokavice jih prinesite, drugače jih priskrbimo mi
– obleka za delo naj bo takšna, da je ni škoda
– potrebno orodje bomo našli v koči

Dodatne informacije in prijave:
Marko Petek
predsednik PD Kamnik
Tel.: +386(0)41 874 887
E-naslov: predsednik@pdkamnik.si

Predavanja POD KOZOLCEM. Program delavnic, ki jih organizira Razvojana agencija Zgornje Gorenjske – RAGOR

Poleg obveščanja Odsekov v PD in vodstva MDO Ljubljana, pošiljanja razpisov, obvestil, vabil na razne aktivnosti in predavanja vam pošiljam še nekaj časovno planiranih aktivnosti, ki vam ( nam ) bodo v pomoč pri načrtovanju aktivnosti.
Marec, april, maj, junij 2020
14. marca 2020 bo v Planinskem muzeju v Mojstrani:
a) licenčno izpopolnjevanje za VGN
b) Zbor Odsekov / letni
V aprilu se bomo pridružili aktivnostim ob Dnevu Zemlje( 22. april)
V maju se bo začel tečaj za VGN / letos bo potekal na lokacijah: Lisca, Nanos, Vrata. O razpisu boste obveščeni.
V dogovoru z MDO Gorenjske bo v maju potekal tudi tečaj za GS, v dveh delih. Tudi o tem boste dobili obvestila.
Meseca maja bomo v sodelovanju z MDO izvedli naravovarstveni izlet v dolino Kamniške Bistrice, predvidoma 16. maja.
Prav tako se bomo ( z vlakom) udeležili Festivala alpskega cvetja v Bohinju – predvidoma sobota 30.05.2020 – botanični izlet
Jeseni se na planini Razor ponovno pripravlja ( v org. KVGN ) letno srečanje varuhov in stražarjev.
To seveda ni vse, lahko nas Odseki obveščajo – te o svojih aktivnostih.Odseke VGN, GS in PD prosim, da poiščejo zainteresirane planince-ke, ki bi se vključili v izobraževanje za VGN ali GS.
Lep naravovarstveni pozdrav,
Nevenka Rajhman, OVGN MDO Ljubljana

Vsako leto na naših cestah umre veliko sov v nočnih trkih. Po zaslugi srčnih ljudi nekatere ranjene pridejo v zavetišče, kjer jih dr. Zlatko Golob pozdravi.Več tu v priponki o vračanju sov v naravo

Odsek za varstvo narave pri PD Ljubljana-Matica vabi na predavanje Petre Sladek o invazivnih rastlinskih vrstah in možnosti njihove uporabe.
Predavanje bo v torek, 18. februarja 2020 ob 17. uri v društvenih prostorih PD Ljubljana-Matica, v 1. nadstropju Trdinove 8 v Ljubljani.
Petra Sladek je biologinja na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani.
Predavanje bo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Biotehniško fakulteto izvedeno v okviru projekta Applause. Več informacij najdete v priponki.
Predavanje bo predvidoma trajalo dobro uro. Vstop je brezplačen. Vljudno vabljeni.
Načelnik Odseka za varstvo narave in gorsko stražo pri PD Ljubljana Matica
Bojan Oblak

Zdravo!
V prilogi posredujem povezavo za ogled včerajšnje dokumentarne oddaje na SLO 1, Biotopi: Biodiverziteta s Davorinom Tometom.
Kdor nima možnosti ogleda dokumentarne oddaje za nazaj na svojem TV sprejemniku si lahko oddajo ogleda na tem naslovu: ali tu na spletni strani RTV

Spoštovani,
vem, da je čas Občnih zborov in da tudi v vsakdanjem času le-tega primanjkuje. Vendar je moja dolžnost, da tako VGN, GS in PD obvestim o dejavnosti in načrtih Odbora VGN pri MDO Ljubljana.
Občni zbori so namenjeni tudi potrditvi programov dejavnosti društev, zato predlagam, da na njih spregovorite tudi o naravovarstveni dejavnosti in spodbudite članstvo o udeležbi na senimar za VGN ali GS. O razpisu boste posebej obveščeni. Ja, planinci smo ozaveščeni, vendar potrebujemo še širšo bazo zainteresiranih, ki bi sodelovali pri tej dejavnosti.
V prilogi vam pošiljam kratek opis dejavnosti Odbora, upam, da bo v koristno informacijo.
Lep pozdrav, srečno v naravi in uživanju lepot slovenskih in seveda ostalih gora.
Nevenka Rajhman

Hits: 49