BIH 2018

Planinarjenje po Hercegovini
(Prenj, Jezerca, Taraš, Visočica)

Pred nekaj dnevi smo se vrnili z uspešnega planinarjenja v BiH, natančneje po Hercegovini oziroma planinah in vrhovih nad Konjicem. Kolegi so pohiteli in na spletni strani društva nemudoma objavili prekrasne fotografije, Franci je dogajanje združil celo v filmski prikaz s komentarji in ustrezno glasbeno podlago. Legendarni Bjelo dugme so po 40-tih letih še vedno aktualni s pomenljivo skladbo Ajdemo u planine. Seveda se te v teh letih bistveno niso spremenile, kljub temu, da je tu vojna spremenila skoraj vse. Politika, vera in kapital so spremenili BiH, kot jo poznamo in smo jo doživljali mi, otroci socializma, Jugoslovani po duši in ateisti brez verskega prepričanja. Pogovorno smo posploševali, da gremo na izlet v Bosno. Na napako in glavno dejstvo so nas opomnili že ob prihodu v Konjic. Prišli smo v Hercegovino in v naslednjih dneh smo nezavedno pohajali med Federacijo BiH in Republiko Srbsko. Muslimanski minareti, pravoslavne in krščanske cerkve so tiho spominjale in opominjale na nesmiselno vojno in človeško naravo…..ter možnost, da vsi lahko živijo/mo v sožitju. Na nekatere spremembe niti ne moremo vplivati, je pa prav, da jih poznamo, se jih zavedamo in spoštujemo drugačnost. Saj smo vendar ljudje!

Nesporno je, da je bilo petdnevno dogajanje zelo dinamično in pridevniki, s katerimi izjemno rada opisujem, bodo v tokratnem zapisu ponovno nekajkrat uporabljeni: čudovito, čarobno, slikovito, barvito, presenetljivo, imenitno, avanturistično, ekološko, pustolovsko. Pridevniki sodijo seveda k opisu narave, o »hercegovskem« ali »bosanskem« turizmu bi lahko našla kakšen močnejši pridevnik, pa so se presenečenje, jeza, začudenje in negativni pridih v teh dneh, ko sem podoživljala dogajanja, umaknili in potihnili. Če zaokrožim, kot je ob povratku predlagal organizator Marjan, je bil izlet izpeljan 100 %. Rafting po Neretvi je presegel pričakovanja in je ocenjen s 120 %, komunikacijski šumi in sodelovanje z agencijo Zoor ter neangažiranost, neiznajdljivost in nekompatibilnost EKO kampa Boračko jezero na 80 %. Program izpeljan v celoti, na Jakovo pobudo smo se v hladnem, meglenem popoldnevu z mini busi zapeljali še na Bjelašnico in Igman in podoživeli slavo Olimpijskih iger 1984. »Takle mamo, za tolk dnarja« bi upravičeno rekel Gorenjec.

Za planinski anale so potrebni malce drugačni podatki. Takole je šlo:
1. Dan
Odhod ob 5. uri izpred Koloseja v BTC. Vozniki so se dobro organizirali, nekaj vozil je bilo vseh 5 dni shranjenih v pokriti garaži. Toče ni bilo, torej so tudi tisti, ki so bili pred Kolosejem našli nedotaknjeno lastnino.
Prevoz je bil dogovorjen s 30-sedežnim avtobusom prevoznika Nered d.o.o. Dobili smo 50-sedežnega Mercedesa , kar nas je v prvi sapi navdušilo. Vožnja je bila udobna, nekateri smo si privoščili širino dveh sedežev. Voznik Jasmin je bil odličen sopotnik, potrpežljiv, strokoven, organiziran, kompatibilen željam potnikov, ki jih ponagaja najpomembejši organ v zrelih letih. Velikost avtobusa je seveda ponagajala četrti dan, ko je bilo potrebno najeti in doplačati dva minibusa za prevoz na izhodišče za Visočico. Tu pride na misel pregovor: »Če bi bil vedež, ne bi bil revež« in »Bolje vprašati, kot biti in ostati neveden«.
Vožnja je trajala 12 ur in zamudili smo zadnji vstop v Titovo atomsko zaklonišče. Kriv je bil Shengen in Balkan, seveda. Prehod meje z avtobusom je še vedno nepredvidljiva avantura. Čakanje, čakanje, ugibanje, spet čakanje. Cesta večinoma lepa, urejana, z urejenimi počivališči na avtocesti, del seveda po magistralki v smeri Sarajeva in Mostarja. Nekdanja bogata industrijska mesta ob poti: Zenica, Derventa, Kakanj spominjajo na zlate čase, ki jih ni in jih nikdar več ne bo. Vse se spreminja, le Bosna teče v isti smeri.
V Konjicu se nam pridruži mlada predstavnica turistične agencije, Aida, ki jo poprosimo, da nas na kratko popelje po centru mesta. Večina se povzpne še na pokopališče nad mestom ( muslimansko, partizansko in k spomeniku žrtvam državljanske vojne), nekateri zavijejo na bosansko kavo z ratlukom, trije pa na povabilo mladega hodže Hafiza Ruhuda ef. Nezirja prisostvujemo molitvi v novi Mestni džamiji. Zgrajena leta 2016, financirana s sredstvi Savdske Arabije. Izjemna izkušnja; imam naju ustrezno opremi, pokriti morajo biti vsi deli ženskega telesa in tudi lasje. Bosi naju pospremi v glavno molilnico, kje v ospredju moli 13 moških, v ozadju za simbolično postavljeno verigo pa molitvi prisostvujeta dve ženski. Molitev poteka v arabskem jeziku. Priznam, povabilo nemuslimanom, da opazujejo obred, me je presenetilo. V pogovoru ob kavi v kavarnici v sklopu mošeje nam imam pojasni, da tudi drugače verujoče povabijo k sodelovanju. Ob poročnih obredih vsi svatje niso muslimani, zato jim na podoben način omogočajo prisostvovati obredu. Temu so namenjeni tudi stoli ob zadnji steni molilnice. Sodobni marketing. Najbolj mi je ostal v spominu vonj tepiha, s katerim je v celoti prekrita molilnica. Čist, dišeč, mehak, vabljiv. Ne vem, zakaj sem pričakovala vonj postanih nogavic?! Učimo se celo življenje.
Med Konjicem in Eko selom Boračko jezero je 18 km; kot bi se preko Vršiča spustil do Bovca, le da je razdalja krajša in cesta ožja. Naš avtobus je prevelik, za pot je porabil 50 minut. K sreči kje Jasmin mojster volana.
Pa smo prišli. Kamp je prazne, sami smo, pozdravi nas nihče…..plavolasa lastnica je ob notranjem šanku, njen mož sloni ob zunanjem. Prvi štirje, ki stopijo iz avtobusa in se napotijo k šanku, so deležni pijače dobrodošlice, ostalim jo zaračunajo 3 KM. Prvi minus gostincem! Ah, ah, to je bil šele začetek.
Mešanim parom so bili dodeljeni leseni šotorčki / pasje utice. Bile bi prijetne in udobne, če bi bilo v času našega obiska že poletje. Pri temperaturi 13 stopinj in precejšnji vlagi je bilo zanimivo shranjevati čevlje, sušiti dežnike in brisače. Mešane skupine smo dobile malce večjo hišico. Z neustrezno razporeditvijo, brez prostora za prtljago in edino vtičnico na nedostopnem mestu. Arhitekti in nadzorniki so najbrž slepi. No, ja, naša cimra je bila vsestranska Vesna. Tabornica po duši, srcu in tehnično najbolj iznajdljiva dama, kar jih poznam. Z vrvico, kemičnim svinčnikom in ostalimi vsakdanjimi predmeti dela čudeže. Dobro, da smo jo imeli…….in Andreja, seveda, ki je težave vodovoda, avtomobilov, razsvetljave in tehničnih problemov strokovno reševal in odpravljal, nazadnje še ob povratku v Ljubljani, ko so bili potrebni kabli za vžig nekaj dni stoječega vozila.
Večerja: begova čorba, pečeno piščančje bedro, krompir, zeljna solata z rezino paradižnika. Okusno. Pomembna informacija: pivo 4 KM, liter belega namiznega vina 25 KM. Ups, ups, diši po pregovoru: »Obrij ga, dokler je namiljen«.
2. Dan
Zajtrk ob 8-ih ( kuhana jajca, jajca na oko, kajgana, pašteta, med, marmelada, kava) odhod ob 9-tih, enourna vožnja na izhodišče za vzpon na Prenj oz. Jezerce in Zeleno glavo. Gostitelji še niso dojeli, da planinci hodimo v planine zjutraj in nikakor niso bili pripravljeni organizirati zajtrk vsaj eno uro prej. Tako smo ob devetih pričakali tri »ob-rabljene« kombije in dva planinska vodnika in se podali po nekdaj povezovalni poti preko planin v smeri Mostarja. Fantje vožnjo obvladajo in avtom ne prizanašajo. Poznavanje terena pa je že druga zgodba. Dva sta zavila na levo, mi desno, mobilnega signala ni, dve prenosni radijski postaji sta še vedno pri glavnem vodniku, ki je skupaj s prvo skupino na izhodišču…..scenarij za nadaljevanje Ko to tamo pjeva je pripravljen. »Sve je dobro, kad se dobro svrši«. In tako je tudi bilo. Povzpeli smo se do neoskrbovane vendar lepo obnovljene koče Jezerce na višini 1650 m ( ime je dobila po majhnem jezercu s pritokom pitne vode) in nato na najbližji vrh Taraš (1742 m). Vodil nas je Faris, član PD iz Konjica in član Gorske reševalne službe in njegov društveni kolega Keno. Pot je bila lepa, planinska, zložna, z lahkim vzponom cca 450 višinskih metrov preko travnikov, bukovih in hrastovih gozdov, nekaj rušja se je pokazalo šele okrog zavetišča oziroma koče. Malica iz nahrbtnika, vzpon na razgledni Taraš in kratek postanek pri koči. Srečanje z Bojanom iz Mostarja. Olimpijske igre in športni dosežki smučarjev so zgodovinsko zaznamovali takratne novorojence. Kar nekaj Bojanov smo srečali do sedaj.
Izkoristila sem priložnost in poklepetala s štirimi člani Gorske reševalne službe, ki so se vračali z Zelene glave. Mladi in malce manj mladi fantje, enotno opremljeni in ustrezno usposobljeni. Nova znanja pridobivajo tudi na tečajih v Sloveniji. Na naivno vprašanje, kako je z reševanjem na področju Prenja, so mi z grenkim nasmehom povedali, da se običajno zaključi s črno vrečo. Vojaški helikopter se v planinah BiH aktivira v izjemnih primerih in šele po predpisani in dolgotrajni proceduri. Običajno po pretečenih 24 urah.
Povratek je bil adrenalinski. 800 višinskih metrov direktno navzdol preko melišč, ozkih okljukov, drsečih korenin in kamnin v smeri Konjica. Počasi in zanesljivo. Potem pa vožnja nazaj in spotoma na pivo v lokalni bife. Hladilnika ni, je pa zato iznajdljivost gostilničarja dobrodošla; gajba piva v »bunarju« s tekočo vodo. Ni bilo pripomb na temperaturo, kvaliteto, ceno in nastanitev. Domače, domače.
Povratek v Eko selo, tuširanje s »toplo vodo« pod zunanjim tušem. Tokrat je bila za večerjo »črna postrv«, hladna begova čorba, in zeljna solata. Zeljna solata je bila odlična.
Demonstrativni odhod in večerni sprehod do trgovine in gostilnice ob vstopu na Boračko jezero. Nabava rezervne pijače, dnevnih prigrizkov in ogled nogometne tekme.
Pomembna informacija: pivo 2 KM, 1 l vina 18 KM, gostoljuben lastnik….odločitev o nadaljnjih večernih obiskih sploh ni bila več vprašanje.

3. Dan
Dan presežkov. Rafting, ki ga bom vsaj nekaj časa imela na prvem mestu dogajanja leta 2018. Odlična organizacija, tokrat agenciji Zoor Bosna iskreno čestitam za izbiro skiperjev in opreme. Fantje so bili mladi, odločni, obvladali so čolne in posadko na njem. Vodostaj Neretve malce nad povprečjem. Mestoma mirna, modro zelena in lepa, drugje živahna in belkasto penasta. Valovi vseh oblik in višin, brzice in skalni prehodi ravno prav vznemirljivi. Celotno trajanje – 5 ur. Oprema nova, čista, velikosti neoprenskih kombinezonov in škorenjcev ustrezne, reševalni jopiči in čelade v skladu z varnostnimi predpisi. Sonce, bistra, pitna Neretva, prvobitna narava, nedostopnost kanjona, slapi in slapiči, bistri pritoki, nekaj prodnatih plaž……in najboljši čevapčiči, ki so jih na obrežju ob enournem postanku pripravili skiperji. Ob povratku se je pokazala borbenost in tekmovalnost ekipe Rdeči vragi, ki jih je motivirala kamera na čeladi glavnega organizatorja…..moška ekipa s častno članico na sredinsko klopi je bila neustavljiva. Nihče jim ni ušel. Z vodno prho so zalivali vse, ki so jih dohiteli. No, ja, fantje, saj se verjetno še srečamo….
Seveda smo čolne na izhodišče prinesli sami in jih na prikolice ob zaključku tudi odnesli. Mišice na rokah bom morala krepiti, nekam šibke so.
Večerja: glavnega kuharja ni več videti, pomočnice so pripravile begovo čorbo in zeljno solato, kot vsak dan, za glavno jed dodale golaž in riž. Tokrat je bila juha končno ustrezno vroča. Nauk: tudi brez kuharja nismo lačni.

4. Dan
Kiša pada, na polju je rosa. Visočica je v planu. Veter, megla in rahel do močan dež pa nikakor ne sodita v koncept. Jutro je bilo hladno in megleno, dežek je rosil, mi smo čakali, da vrata odpre naša restavracija. Tokrat smo gostitelje uspešno prepričali, da je zajtrk ob 8-ih za planince definitivno prepozen….po pogajanjih je dosežen dogovor o spremembi. Ob 7.30 ( meni gre na smeh, kaj pa vam?? ) nas je čakala kava in skromen »lunch paket«. Gostince iz Hercegovine je nujno potrebno poslati na usposabljanje k sosedom…lahko tudi samo do konca vasi, kjer je trgovina odprta do 22. ure in kjer gosta in njegove želje spoštujejo. Tudi s pojmom »čaj« jih bo v bodoče treba seznaniti. Morda bi bilo za začetek dovolj, da se nabavijo skodelice, v katerih bi čaj sploh lahko postregli. Iznajdljive in zoprne Slovenke bi bile zadovoljne tudi s steklenimi kozarci , tako pa smo metin čaj iz vrečke »degustirale« iz malih skodelic za kavo. Če gre še komu na smeh, meni ne več.
Vse se zmore, če se hoče. Izlet smo v prvi fazi izpeljali in ga v drugi fazi nadgradili. Z dvema minibusoma smo se zapeljali do izhodišča – prelaza pod Visočico, cca 1200 m visoko. Pihalo je, dež je v dveh minutah z vetrom opljuskal gola kolena in tanjše planinske hlače. Nesmiselno bi bilo nadaljevati, precenili smo poletje. Skupina devetih se nas je nemudoma obrnila in se po praktično neprometni cesti podala nazaj navzdol v 7 km oddaljeno vas Odžaci, kjer sta bili ob poti opaženi dve trgovinici in vaška gostilna. Dežek je ponehal, veter se ob spustu ni čutil in užitek trekinga po bosanskem sredogorju je bil imeniten. Srečali dva motorista in skupino geometrov, ki pripravljajo teren za zadnje asfaltiranje makadamskega odseka v smeri proti Sarajevu.
Ostala skupina planincev se je hrabro napotila proti vrhu oz. slemenu. Veter v prsa, droben dež biča odkrit obraz, rokavice nujne za prezeble roke, pelerina razen nahrbtnika ne pokriva skoraj ničesar. Na slemenu, kjer so znameniti stečki oz. nekropola, se obrnejo tudi oni in terminsko usklajeni zasedemo s pečjo ogrevano vaško gostilno. Gostilničarka s pol avtomatskim pripomočkom zvija in polni cigarete in nam v pokušino podarja nekaj močnih vdihov. Izkušnja, ki »zadane«. Jaka obuja spomine na RTV-jevske službene aktivnosti in nevede sproži idejo, kako preživeti sivo megleno popoldne. Skoraj soglasno podpremo njegov predlog, doplačamo 10 KM/5 EUR in izlet podaljšamo na Bjelašnico in Igman. Zmagovite olimpijske igre iz leta 1984 budijo spomine, objekti pa vzbujajo začudenje. Čas se je zaradi vojne ustavil, ampak zdaj se premika. Kapital prihaja iz Turčije in že v kratkem bo tu novi živahen in cenjen zimski resort. Predvidoma. Kaj in kako bo, bomo videli.
Saj še pomnite; na Bjelašnici je potekalo alpsko smučanje za moške in Jure Franko je bil srebrn. To je bila edina medaljo za Jugoslavijo na teh OI. Tudi Vučkota imate še v spominu, kajne? Pa Igman in njegovo Veliko Polje in Malo Polje, prizorišče za biatlon, tek na smučeh in smučarske skoke.
Slavljenec Jaka je bil ta dan v elementu; obujal je spomine, delil z nami opažanja in izkušnje, bil vodnik po zgodovinskih prizoriščih in zvečer smo mu iz srca voščili: »Še na mnoga uspešna in zdrava leta. V dobri družbi. Tudi naši.« Tudi gostitelji iz Eko sela so nas presenetili; slavljenca so ob večerji obdarili s primerno ohlajeno penino.
Večerja: begova čorba, pleskavica in čevapčiči z žara. Pleskavica je bila sočna in okusna, goveji čevapčiči žal suhi in slani.
Nadaljevanje: kot vsak večer pri našem prijatelju trgovcu in gostincu na koncu vasi
Dodatek: končno popravljen hidrofor oziroma črpalka za vodo. V EKO selu je namreč dva dni šumela, bučala, brlela, se zaganjala črpalka, ki naj bi producirala vodo za sanitarije in kopalnico. Tudi toplo vodo, ha ha. Noč in dan je brnelo in vsakih nekaj ur crknilo. Predzadnji dan je zavladala tišina in hladna in topla voda sta bili na voljo nam, edinim gostom na tem delu Boračkega jezera. Malce pretiravam. Prve dni je bila z nami družina iz Maribora, druge dva dni z avtodomom dve družini iz Kranja, zadnji večer so se pridružili trije nemški moto crosisti. To je to, glede turizma.
5. Dan
Spet na pot. Še prej pa na ogled največjega in najbolj zavarovanega atomskega zaklonišča v Jugoslaviji. Strogo zavarovan objekt, počasi in v tajnosti grajen in opremljan polnih 29 let. Nikoli ni bil v uporabi, notranjo opremo in telekomunikacijsko opremo sta izdelali LESNINA in ISKRA. Iz pripovedi izhaja, da je zaklonišče v letu 1993 po naključju ostalo nepoškodovano, čeprav je bilo že minirano. Še vedno je v lasti vojske BiH, ki zanj skrbi, z zgodovinsko znamenitostjo pa upravlja in jo trži skupina sedmih vodnikov Muzeja Konjic. Neverjeten objekt, nerazumne odločitve, velik strah in proč vržen denar. 4,65 miljarde US dolarjev. Hipna asociacija na film Huston, imamo problem. Kaj pa, če je vse res?!
Mirna, udobna vožnja po isti poti nazaj proti domu. V spominu mi bo ostal kratek postanek v Zenici in najboljši burek, ki sem ga jedla. Mesnat, masten, svež….odličen. Cena: 1,5 KM ali 0,75 EUR
Na koncu lahko rečem tako, kot zatrjujem vedno. Vse je bilo tako, kot mora biti.
Če ni, se pa naredi. Saj znamo in zmoremo.
Misli zbrala in osebno noto dodala
Nadja
Kamnik, 1.7.2016
Tu je še Francijev filmček

Hits: 15