Čičarija

Bilo je petek 13. Naš cilj je bila trojica tisočakov na gorovju Čičarija. Pohod smo pričeli v naselju Zagrad. Ob bližnji mlaki smo parkirali naša vozila in po kratki pripravi za pohod krenili po urejenem kolovozu. Lepo markirana pot je potekala navkreber v glavnem po gozdu. Med hojo smo pogledovali naokoli, če bi videli kakšno gobo, a jih ni bilo niti za vzorec. Po kakšni uri smo prispeli do razglednega mesta pod vrhom Razsušice. Za izjemen pogled na bližnjo pokrajino z Slavnikom in tja do morja in za kratko zakusko smo si vzeli kar nekaj časa. Tudi vreme nas je obdarilo z soncem. Naša pot se je potem nadaljevala proti Razsušici ali Glavičorki kakor tudi pravijo temu vrhu. Na Razsušici (1083 m), najvišjem vrhu Čičarije – po njej poteka meja s Hrvaško, je vpisna knjiga in manjši betonski steber, ki spominja na v I. svetovni vojni strmoglavljeno avstrijsko letalo, ki je prevažalo pošto iz Pule na Dunaj. Vrh je dokaj skalnat, razgled pa le proti našemu naslednjemu cilju. Po kratkem postanku in slikanju smo zapustili ta vrh in po pol urni hoji prispeli do zanimivega skalnega vrha Medvižico. Vrh je le en meter nižji kakor prejšnja Razsušica vendar veliko bolj atraktiven in razgledan. Pogledi so segali tja do Triglava in na jugu do Učke. Da pa smo prišli do vrha smo potrebovali tudi nekaj plezalnih spretnosti.

Po uspešno osvojenem drugem tisočakom smo nadaljevali proti tretjemu. To je bil Ostrič ali Žabjak. Skozi bukov gozd in mino vrha Griže smo prispeli do travnate pokrajine in do storžičastega vrha. Odločili smo se da si najprej ogledamo Ribnik, kjer naj bi se napajali konji, ki pa je bil brez kapljice vode. Bili pa so konji, ki so nas prav zvedavo ogledovali. Z vrhu Ostriča smo nato pogledovali naokoli in opazovali pokrajino pa tudi deževne oblake nad Učko, ki so se nam nevarno približevali. Tako smo morali skrajšati naše uživanje pogledov na okolico.
Na koncu smo se spustili nazaj v vas in se potem ustavili v Golcu na domačih njotkah z gobami oz. golažem. Tu smo si ogledali tudi notranjost cerkve, kjer je Nataša zapela tudi Ave Marijo. Ob zaključku smo si ogledali tudi novi vodovod kjer je sredstva ptispevala Evropska skupnost.
Bil je to lep izlet, ki ga je potrebno še ponoviti v polni zasedbi in ne le upokojenski.
Lep pozdrav
Marjan
slike

Hits: 102