Dvodnevni izlet na Cres

Šest naših članov se je priključilo PD Domžale in PD Kamnik. Od gostilne Ruski Car, kjer nas je zjutraj pobral avtobus, smo se zapeljali na mejni prehod Jelšane. Med potjo nam je vodič g .Milan Jazbec obširno razlagal vse znamenitosti pokrajine skozi katero smo potovali. Nadaljevali smo pot skozi Opatijo do Brestove, kjer smo se vkrcali na trajekt in zapeljali na otok Cres. Pot nas je nato vodila do sedla – razgledne točke, kjer smo ostro zavili levo proti vasici Beli.
Kmalu smo se pripeljali do znamenite cerkvice Sv. Petar, kjer smo si ogledali tudi mogočni hrast, ki je obsega preko pet metrov. Nadaljevali smo pot do vasice Beli, kjer trenutno prebiva še okoli 40 ljudi. Po drugi svetovni vojni je bilo tu okoli 1000 prebivalcev. Namestili smo se v gostišču Tramontana, kjer smo bili toplo sprejeti.
Po krajši pavzi smo se odpravili na načrtovano pot Tramontane. Že po desetih minutah hoje nam jo je zagodel nagajivi škrat in nas polival z dežjem in posuval s točo. Vrnili smo se v gostišče kjer je sledilo sušenje in preoblačenje. Klub temu smo se po dobri uri odpravili najprej v ornitološki muzej, kjer smo se seznanili z bivanjem beloglavega jastreba v tej okolici. Te ptice merijo čez krila do 280 cm in tehtajo do 12,5 kg. Trenutno živi v okolici okoli 70 parov jastrebov.
Po obširni predstavitvi v muzeju smo si ogledali še rehabilitacijski center za te ptice, ki iz različnih razlogov niso sposobni letati. Ko si jastreb tu opomore ga vrnejo nazaj v naravo. Po končanem obisku smo se odpravili do labirinta Frantin. Vodiča Milan in Lili sta nam razložila podrobnosti labirinta. Nato je vsak udeleženec s svojimi mislimi in željami prehodil številne krivulje labirinta. Po prehojeni poti labirinta smo bili s strani gospe Lili nagrajeni s kavico skuhano na plinskem gorilniku. Z nami je hodila tudi najmlajša prikupna triletna udeleženka Lili, ki je krepko znižala naše starostno povprečje. S tempom ni prav nič zaostajala za nami.
Proti večeru smo obiskali še vasico Beli in si ogledali njene znamenitosti. Večerja nam je izredno teknila, še posebej polnjene hruške z orehi in rozinami. Drugi dan smo se po zajtrku odpravili na daljšo rdeče označeno pot Tramontane, kjer smo spoznali obširne hrastove gozdove. Poti so dobro označene, na vmesnih točkah pa so postavljene umetniške skulpture Ljube de Karina z vklesanimi stihi A. V. Mihičiča. Na tej poti smo opazovali sožitje stoletnih hrastov z bršljanom in kamenjem. Ostanki obzidij so nas spominjali na srednjeveška naselja ki so bila v tisti dobi velikega pomena za notranjost otoka.
Nekateri od udeležencev so na tej poti gobarili, drugi nabirali kostanj, tretji pa iskali stik z vilinskimi bitji. Ob povratku v gostišče smo bili postreženi z okusnim kosilom. Hitro je prišel čas za povratek domov. Ob čakanju trajekta v Porozini je vodič Milan izkoristil priliko za kopanje. Polni vtisov smo se hitro bližali Ljubljani. Planinci Iskre smo se Milanu in Lili Jazbec še enkrat zahvalili za obširno razlago in vodenje.
Lep planinski pozdrav
Zlatko Verbič
Izgubljene slike izleta na Cres

Hits: 11