Ermanovec

Vremenoslovci napovedujejo lep, a vetroven vikend. Nič ne de, smo planinci, ki nas malo vetra ne odvrne od izleta.
V Sovodnju se je zbrala lepa skupina planincev (bilo nas je okrog 30), ki smo po uvodni predstavitvi lokalne vodičke, sicer članice PD Cerkno Anice in predstavnika PD Sovodenj Viktorja začeli naš izlet. Kraj si zasluži tako ime, saj se tod stekajo trije potoki/sovode: Javorščica, Podosojnščica in Podjelovščica, od tod tudi ime Sovodenj. Zložne vzpon po širokem kolovozu nas pripelje do številnih travnikov, ki jih prečimo. Ob občudovanju cvetenja spomladanskega žafrana kmalu pridemo na Bevkov vrh 1051 mnv, kjer je nekoč potekala rapalska meja. Z vrha se nam odpre lep razgled na okoliške vršace, Triglav je na dlani, greben Košute, Krn tako blizu, da bi ga lahko prijel. Pogled seže do Porezna, vidi pa se tudi Golak in ostali primorski griči.
Ker je Bevkov vrh del Slovenske planinske poti in večina planincev še nima žiga v svoji knjižici, se odpravimo do kapelice, kjer je urejena skrinjica z vpisno knjigo in žigom. Sledi spust do kmetije in pot nas vodi po cesti do mesta, kjer se križajo številne planinske, kolesarske in druge tematske poti (Via Alpina, Loška planinska pot, Slovenska planinska pot, Loška kolesarska pot). Nadaljujemo v smeri prelaza Kladja, kjer v mesecu juniju z veliko moči in truda drvijo kolesarji na Maratonu Franja. Tu stoji tudi mejni kamen – konfin, ki opozarja, da je nekoč tukaj tekla rapalska meja. S tem pa še ni bilo konec vzpona, saj je bil naš cilj planinska koča na Ermanovcu.
Lažji vzpon, kjer nam »nepridipravi ukradejo Viktorja«. »No ja, nič ne de, verjetno ima obveznosti«, sem si mislila. In smo nadaljevali mimo nekdanje italijanske vojašnice ter se vzpeli na vrh Šanc (ki pomeni vojaška utrdba). Sledi spust do bližnje kmetije…vendar STOP, z veseloigro mimoidočemu prehod prepreči italijanski vojak, ki a ostro nagovori in preveri njegove dokumente ter najde predmete, katere ne sme prenesti preko meje. To se hitro uredi in z aplavzom nagradimo nastopajoča. Od tu zagledamo planinsko kočo na Ermanovcu in pohitimo do nje, naši želodčki so že pošteno lačni in okrepčamo se z odličnim ričetom, joto, jabolčnim zavitkom ali ocvirkovco. Sledi še spust do izhodišča in celodnevni planinski izlet obogaten z veliko novimi informacijami o kraju, zgodovini, znamenitostih, talentih in še čem drugem se konča.

Hits: 4