Grmada – Novo leto, novi izzivi, novi izleti – za otroke!

Ja, začeli smo v januarju in obeta sem na pestro leto izletov za mlade planince. Naš prvi izlet v letu 2016 je bil na Polhograjsko Grmado. Načrtovan je bil izlet in sankanje v Tamarju, vendar je na ta dan v Planici potekal svetovni pokal v smučarskih tekih. Tako smo se odločili za nov vrh, Tamar pa prestavili v mesec februar, ko bo kljub temu še dovolj snega in bomo lahko uživali v pravi zimski pravljici.
Izhodišče našega izleta je bil kamnolom v vasi Topol. Izleta se je udeležilo 7 mladih planincev. Pot je lepo speljana, ni naporna, zato smo lepo napredovali. Rdeča lička, ki smo jih imeli zaradi nizkih temperatur, nas ni odvrnilo od realizacije izleta. Toplo smo se oblekli in se ob postankih pogreli z okusnim čajem, ki smo ga imeli s seboj. Ker naš slovenski orel, Peter Prevc, tako dobro skače, smo se v skokih preizkusili tudi sami. 🙂
Zadnjih 10 minut vzpona na Grmado je malo bolj strm, zato so odrasli obuli male dereze in vsak prijel za roko po enega otroka. Tako smo varno stopili na vrh Grmade, kjer smo v planinske dnevnike odtisnili nov žig, pojedli malico in se slikali. Spustili smo se do Turistične kmetije Gonte, kjer smo si privoščili čaj, jabolčni ali skutin zavitek in se zabavali na zasneženih igralih. Kot se spodobi za izlet smo se tudi tokrat naučili nekaj novega o planinstvu, tokrat smo govorili o tem, zakaj in kako se oblečemo kot čebula. Zakaj je to pomembno, zakaj je tako prav in kako to izgleda. Izpolnili smo tudi delovne liste na to temo in ugotovili, da pozimi hodimo v gore oblečeni v več plasteh. Roman je iz papirja izdelal tudi letala, ki so bila aerodinamično dobro izdelana saj jih je Nejc spuščal z brega in letalo je letelo zelo daleč. Povratek do avtomobilov in zaključni pozdrav ter vabilo v Tamar. Se vidimo februarja!

Hits: 9