Isterski Kras-Kuk-Sočerga

Istrski Kras-Kuk-Sočerga

Obvezno plezanje nanj, fotografiranje in malce pazljivosti ob tem, sta nas kar predolgo zadržala, saj smo samo nekaj korakov naprej zagledali čudovito obliko barvitih spodmolov s kapniškimi tvorbami. To so naravni, tako imenovani kamniti valovi in ob pogledu nanje se povrneš milijone let nazaj z mislimi na bučanje valov, ki so izdelovali te prelepe izdelke.
Tako lepe kamnite valove imajo le še v Zahodni Avstraliji. Tam je to seveda turistična atrakcija in naravni spomenik. Tudi ta naš ogledani predel je vreden take zaščite, a žal mi nismo v Avstraliji…Pa še to, za fotografiranje Kraškega roba je najbolj primeren pozni popoldanski čas, ko sonce povsem posije v spodmole.
Za nadaljevanje naše poti je bilo potrebno preplezati dokaj visoko navpično steno, sicer lepo varovano z klini in jeklenicami. Z vrha kraške ravnice se nam je odprl razgled na Slavnik, Učko, Kuk, Buzet itd. Markirana pot nas vodi naprej do RTV pretvornika in cerkvice sv.Kirika na višini 401m. Blizu nje so še ostanki obrambnega nasipa ilirskega ali venetskega selišča, kjer naj bi bilo okoli leta 1000 več trdnjav za obrambo pred rimskimi legijami.
Čas name je dopuščal, da smo po okusni koruzni mineštri v Sočergi, specialiteti teh krajev, odpravili še do slapa Veli Vir, visokega okrog osem metrov, kateri po gladki skali pada v globok tolmun. Seveda je naš vodič Marjan zgrešil veliko leseno tablo, ki je usmerjala k slapu, tako da smo skoraj prej našli izvir reke, kot pa omenjeni slap. Prijetno utrujene nas je čakala še večerna vožnja proti Ljubljani, tako da smo se prijetnih občutkov in polni doživetij poslovili od teh krajev.
Za Iskrin časopis
Franci Hrastar
Slike

Hits: 4