Izlet Hrastnik – Rimske Toplice 2006

Velika večina Slovencev je praznovala današnji dan ob smučanju na domačih in tujih smučiščih. PD Iskra pa je ta dan izkoristila za prijeten in tradicionalni izlet iz Hrastnika na Gore in potem mimo Kopitnika do Rimskih Toplic. To ni čisto običajen izlet, ampak kar kulturni izlet. Za začetek smo izbrali Sovretovo pot, to je pot našega znanega prevajalca iz Grščine. Zaključek pa je bil v Aškerčevi domačiji. Tu smo se med drugim seznanili, nam neznanimi dogodki, dejstvi in spomini. Vsem priporočam ogled te kulturne znamenitosti.
Vreme nam je bilo naklonjeno. Že ko smo izstopili iz vlaka, so nas pozdravili prvi sončni žarki. Ob napornem štetju udeležbe, smo krenili po strmini navzgor. Še nekajkrat smo se prešteli, a vedno je eden manjkal. Kako to? No, s tem se nismo več dolgo obremenjevali, saj pogled na desni strani, na Kum, ki nas je spremljal do koče na Gori, nam je narekoval vse drugačno, bolj prijetno tematiko. Sneg na poti je postal kar nekoliko spolzek in previdnost ni bila nikoli odveč. Srečno in brez “špag” ali “počepov” smo prispeli do planinskega doma na Gori. Tu smo se najedli in napili čaja , katerega nam je podarila naša planinka Lojzka. Martin nam je potem zadal kar nekaj skrbi, saj je obiskal znance v sosednji vasi in kar je nekaj časa minilo , da smo se dobili spet skupaj.
Pogledi na sosednje vrhove in doline je bil enkraten. Sončni žarki so osvetljevali še tako oddaljen pogled naokoli. Prijetno razpoloženje med nami pa je vse to še bolj popestrilo.
No, na koncu pa vse le ni bilo tako enkratno. V dolini natančneje v Rimskih Toplicah nas je čakalo nekaj najbolj neprijetnega. Moja želja, da bi se v toplem bazenu Rimskih Toplic nekoliko osvežili je odplavala po Savinji. Najemniku se je namreč iztekla 15-letna pogodba in tako je tudi bazen odplaknilo. Moja pričakovanja, katera sem gojil že ob izstopu iz vlaka so se razblinila. Postal sem kar nekoliko žalosten ob pogledu na prazen bazen. Upam, da bo prihodnje leto spet po starem.
Ob pivu v bližnjem lokalu smo se potem dogovorili za prihodnji izlet in se z vlakom vrnili domov. Hvala lepa, Klančar Marjan.
Sliki

Hits: 6