Izlet Jezersko – Ledinski vrh – Logarska dolina

TEHNIČNO POROČILO
DATUM IZLETA: 26.7 2009
KRAJ:Ledinski vrh (2108m)
GORSTVO (POKRAJINA): Kamniško Savinjske Alpe
DOLŽINA IZLETA: enodnevni
ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 26
VODNIKA PRIPRAVNIKA: Sakelšek Alenka, Klančar Marjan
ČAS ODHODA IZ lJUBLJANE: 6.30
IZHODIŠČE (nadmorska višina): Zgornje Jezersko (950m)
CILJ TURE: Logarska dolina(Slap Rinka) ČAS PRIČETKA HOJE: 08.45
ČAS HOJE :8 ur
ČAS ZAKLJUČKA HOJE: 17.00
PREHOJENI VIŠINSKI METRI: 1100m
ZAHTEVNOST POTI: lahka, nezahtevna
KVALITETA OZNAČENOSTI POTI:markirana pot
VREMENSKE RAZMERE: Sončno in sveže
NEVARNOSTI NA POTI: Delno se je potrebno pomagati z rokami na nekaterih mesti, a je zavarovano z jeklenicami
ZANIMIVOSTI NA IZLETU: Planšarsko jezero, Jenkova kasarna, Slap Čedca, Deželna kamna, Kamnolom Lehnjaka, Mineralni izvir, Slap Rinka, Spomenik ponesrečencem, Logarska dolina
OPIS GORE:
Gora se nahaja nad Jezerskim in je na meji z Avstrijo. Z vrha je lep razgled proti sosednji Babi na severu, proti zahodu vidimo Mrzlo goro, proti jugu pa je Skuta s svojimi sosedami in na zahodno stran pa vidimo dolino Ravensko Kočno in nad njo Češko kočo. Na vrhu je malo prostora.
Kratek opis poti
Zjutraj smo se zbrali na parkirišču na Viču. Danes tu ni bilo gneče, zato smo lahko svoje avtomobilčke brez težav parkirali. Avtobus nas je pa tudi že čakal. Lepo smo se namestili na udobne sedeže. Naša pot je vodila proti Jezerskem. Med vožnjo smo slišali nekaj podatkov o krajih katere bomo obiskali. Debata pa je bila tudi okoli nekoliko poznejšega odhoda. Kljub temu smo se po uri vožnje ustavili pri restavraciji ob jezeru za kavico. Po kratkem postanku smo potem nadaljevali vožnjo, ki pa je bila nekoliko manj udobna, saj je bil makadam precej utrujen od stalnega deževja. Morali smo tudi nekoliko prej zaključiti z vožnjo, saj je bilo nevarno, da avtobus nasede. Tako smo pred vzponom prepešačiti kar kakšen kilometer ravne ceste. Za vzpon nam je Zlatko določil Lovsko pot do Kranjske koče. Pot je lepo markirana in dokaj lepo vzdrževana. Na izpostavljenih mestih je napeljana tudi jeklenica. Čeprav smo bili dokaj velika skupina smo se brez večjih težav vzpenjali. Le Ančka je potrebovala nekoliko pomoči na nekaj mestih. Bilo je to namreč njeno prvo srečanje z jeklenico. Ob pomači Ladota je vse napore z lahkoto obvladala. Ob nekaj postanki za pijačo in oglede smo kmalu po uri in pol vzpenjajoče hoje prispeli do Kranjske koče. Alenka nam je tu dala pol ure prigrizek in za obnovitev moči. Do vrha je bilo še kar nekaj sto metrov. Pogledi na okoliške vrhove in pokrajino v dolini so nam dajali dodaten zagon in sedlo ter nato tudi vrh je bil z lahkoto osvojen. Vrh pa ni bil ravno preveč radodaren z prostorem. Le žig in kratek pogled na prekrasno okolico in že smo se spustili na varno sedlo, kjer smo tudi opravili obvezno slikanje. Lepa markirana pot, najprej nekoliko bolj strma, nas je vodila do naslednjega sedla. Bilo je to Savinjsko sedlo. Tu nas je pozdravila obmejna tabla. Takoj nato pa goste borove veje, ki so bile kar nekoliko nadležne. Ob vstopu na snežišče smo na te težave takoj pozabili. Kakor otroci smo se zapodili po njem. Le tu in tam je kakšnemu nekoliko zmanjkalo ravnotežja in tako je bil dokaj mehak pristanek v moker sneg neizogiben. Pri spomeniku ponesrečencem smo prižgali svečo in se poklonili v spomin z enominutnim molkom. Nadalje nas je pot vodila mimo cvetočega travnika in do koče na Okrešlju. Tu smo se spet zadržali nekoliko dalj časa. Pijača in tople dobrote iz kuhinje so se nam kar prilegle. Presenetljivo smo se srečali tudi z tečajnikoma Nado in Davorinom, ki sta ravno priplezala iz Rinke. Po z ledeniškimi balvani posutem gozdu smo se spustili proti izviru Savinje. Majhen izvir se sproti zapolnjuje z vodo iz mahovitih obrežnih skal, ki potem z vrha visokega praga pade v globino kot mogočen slap Rinka. Ob vročem vremenu je tu prav osvežilno, saj se voda razprši v drobne kapljice in tako prijetno ohladi ozračje. Le še kratek sprehod do avtobusa in na krofe na Trojane ter slovo do naslednjega prijetnega izleta.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 4