Izlet na Begunjščico

6.00 je bila ura, ko smo se odpeljali s Tivolskega parkirišča z dvema avtomobiloma. Skupina kot celota pa smo bili formirani v Dragi, kjer se nam je priključilo še pet udeležencev.
Naš prvi cilj, planino Preval, smo dosegli v dveh urah v zavetju gozda. Nekaj rogatih stalnih prebivalk planine nas je prav prisrčno sprejelo medse. Polurni odmor smo dobro izkoristili, da smo si nabrali novih moči, kajti čakala nas je strma pot skozi Kalvarijo. Prvi del poti nas je vodil skozi gozd, pa čeprav strmo, smo ga prehodili brez težav. Malo težji je bil drugi še vedno strm odstavek poti, bil je brez vsake odrešilne sence ali oblaka. Še dobro, da ni trajalo dolgo. Strmina se slednje prevesi v bolj položnejši svet. Na mehki travnati podlagi smo si prislužili pošten počitek in nadomestili izgubljeno tekočino. Še približno 20 minut in vrh je bil naš. Pogledi v dolino in bližnje in daljne vrhove so bili očarljivi. Triglav in bližnji Stol sta bila med redkimi, ki so si nadeli oblačno kapo, medtem ko je sosednja Vrtača že vabila, da jo obiščemo v septembru. Sestopili smo proti Roblekovi koči. Tu so nas prijetno presenetili štirje člani PD, ki pa ‘uradno’ niso bili na našem izletu. Ob pijači se je razvil živahen razgovor, ki pa ni ponehal, ko smo že sestopali v dolino. Privoščili smo si še dva postanka, enega na Poljški planini in drugega v gostišču v Dragi (zabavnega, ker je Darko….).
Počasen tempo in sorazmerno dovolj odmorov, kot so narekovale razmere (močna vročina) ter ubrana skupina smo skupaj ustvarili izlet, ki je trajal skupno 10ur.
Vsem udeležencem še enkrat hvala za udeležbo in prijetno družbo.
Medvode, 23. 8. 2011
Dušan Debevec
Slike

Hits: 4