Izlet na Blegoš

Še dobro, da nas je bilo le sedem. Velika gneča na parkirišču pod Halo Tivoli, nas je izrinila prav tja čez progo ob pivovarni. Velika množica tekačic in kar trije veliki avtobusi in kolone avtomobilov so zavzeli sleherni kotiček na levi strani križišča, desna pa je bila itak zaprta. Da je bilo mera polna smo počakali tudi Danico, saj je imela bližnje srečanje z policisti.
Slab začetek, a dober konec, ta pregovor se nas je kar prijel, tako se ni nobeden zato posebno jezil, le Štefan nas je nekoliko presenetil, in se nam ni priključil v Škofji Loki. Z dvema avtomobiloma smo tako po ogromnem številu, bolj in manj ostrih ovinkih, prispeli do parkirišča na Črnem Kalu. Danes je bilo, zaradi lepega vremena, tudi na tem prelazu že skoraj vse zapolnjeno z jeklenimi konjički. Po pristanu pod senčnatimi smrekami, kjer smo parkirali, je prišel tudi čas našega pohoda na Blegoš. Lepo v koloni smo grizli, v začetku bolj po koreninah in potem tudi čez kakšno večjo skalo na poti. Za večino je bila to le sprehod, za Danico pa kar naporno. Bil je to namreč njen prvi letošnji prvi vzpon in zato so bile njene mišice še bolj telečje. Ob vzpodbudi vodiča Zlatka in mimoidočih, smo vsi uspešno, mimo nekaj bunkerjev, le prispeli na travnat vrh Blegoša. Tu se je razgled mešal z meglicami. Ponekod se je meglica dvignila, drugje pa spet spustila. Na vrhu smo torej čakali kar nekaj časa, da smo si lahko ogledali vsak del slikovite pokrajine. Od bolj oddaljenih gora se nam še najbolj prikazoval ravno Triglav, tudi celotna veriga Bohinjski goraje bila obsijana z soncem.
Sklenili smo, da se okrepčamo v koči, zato le še slikanje in nato po strmi potki do koče. Na srečo smo le dobili prostor, kjer smo lahko potem nekaj pojedli in olajšali naše nahrbtnike. Gneča je bila namreč tudi tu izredna, bi rekel, taka, kakor se za tako lep dan spodobi. Ko smo se najedli, smo se odločili, da gremo in odstopimo prostor tudi drugim, ki so kar prihajali.
Za vrnitev smo izbrali drugo pot. Tako smo naredili manjšo klobasico. Tudi ta pot je bila v začetku bolj strma, ko po smo prišli do ceste, se je vse zravnalo. Ob debatah in ogledih slik iz fotoaparata prejšnjih izletov smo se kar naenkrat znašli na cilju. Ob pogled na uro, smo bili kar presenečeni nad našo hitrostjo. Zato smo se dogovorili, da se ustavimo v centru Škofje Loke na kavici. Tu nas je sprejela harmonika, a tudi že prazni štanti. Imeli so namreč “8 Teden podeželja na Loškem”, ki je trajal od 1.6. do danes.
Teden podeželja ponuja številne dogodke, osrednjo prireditev pa predstavlja Tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov na Mestnem trgu v Škofji Loki, ki je obogatena s kulturnim programom in dodatno ponudbo.
Dobra kavica je bila, kakor tudi naš današnji izlet.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 12