Izlet na Čužnja vas

Izlet na Čužnja vas

Da Čužnja vas. Vas morda se sliši čudno za planince, a ni tako. Vsak si želi nekoliko sprostitve, nekoliko pozabe vsakdanjega stresa in napetosti.. In ta izlet je bil ravno to. Vendar ni samo, to bil je tudi lep kos, poti katero smo z veseljem prehodili. Ne samo po ravnem, ampak tudi nekoliko navkreber. To potrjujejo tudi naši planinci, kateri niso mogli slediti tempu večine. V bodoče mislim, da bi bilo v redu, da hodi en izkušeni planinec v ozadju, tako da se zaostali ne počutijo osamljeni in zavrženi. Danes, se je kljub nekoliko lažji turi, to tudi dogajalo. Vsem se opravičujemo in obljubimo, da se v bodoče kaj takega ne sme zgoditi. Startali smo, kakor običajno, na parkirišču na Viču. Šofer je nekoliko zaspal in smo se odpeljali z pol urno zamudo. Seveda smo to izkoristili in uredili vse administrativne posle.

Med potjo smo pobrali Francija in njegovo boljšo polovico ter Jakata ter nadaljevali do Šmarjeških Toplic. Tu nas je čakal vodič Marjan. Dolgo se nismo obotavljali in smo takoj startali proti našemu cilju. Priključil se nam je tudi zelo priden kuža in nas potem spremljal do konca.Ogledali smo si cerkev ob Vinski cesti se okrepčali v gostilni ob poti. Rad bi omenil tudi nekakšno sotesko z mlinom in lepimi slapovi skozi katero smo hodili. Po skoraj štiri urni hoji smo prispeli do našega cilja. Na cilju pa nekaj, kar si bom za vedno zapomnil. Prijazni gostitelji so nas pričakalii z medico in zelo, zelo dobrim domačim grozdnim sokom. Prav neverjetno, kako mi je legel. Vsak, ki je to zamudil mu bo za vedno žal. In ni bilo samo to. Čakalo nas je še eno, dva, tri….. presenečenja. Prvo, je bila velika, suha kuhana klobasa, katero smo si lahko pripravil z domačim ajvarjem, gorčico ali kar tako. Potem zelo dober cviček. Da ne bi govoril še o dobrem razpoloženju in postrežbi. Vse je bilo enkratno. Vem, da če bi rekel hvala lepa za vse, da bi rekel premalo.

Vsega pa je enkrat tudi konec. Prišla je ura vrnitve in vsi smo v bistvu zahtevali, da bi bili taki izleti tradicionalni. Ob takem razpoloženju tudi vsakdanje življenje postane svetlejše. Enostavno problemi se skrčijo, niso več tako pomembni. Morda vidim vse od mojega zornega kota, a vem da tako misli večina. Na snidenje pri naslednjem izletu,

Marjan Klančar

Slike 1 Slike 2

Hits: 5