Izlet na Dragonjo

Lepo vreme, velika udeležba, dober voznik, divja narava, Janez s kitaro in pustne maske, katere so prihrumele v gostilno, so dale nepozabni pečat našemu izletu v porečje Dragonje, katerega pa so nekateri dobesedno tudi občutili. Vse to pa še daleč ni vse, kar se je dogajalo na našem izletu.
Na zbirališču v Viču smo skoraj napolnili veliki avtobus. Le kje je Vojka? Prišla je sicer ena neznana šejkica, katero pa ni nihče pričakoval. No, naša ciganka Marija je dejala, da smo vsi, nekateri z maskami drugi pač ne in tako smo dobili dovoljenje za odhod.
Preden bi začel opis, se moram vrniti deset dni nazaj, ko sem trasiral to pot. Ker poti še nisem poznal, sem vprašal domačina, kje bi prišel n.pr. do Laborja. Pokazal mi je pot in omenil, da so zadnji, ki so hodili po tej poti bili Nemci. Kar srh me je preletel. Na srečo le ni bilo tako hudo. Pot je bila lepo speljana. Le na začetku smo morali položiti pontonskega mostu, za katerega trama smo pripeljali s seboj z avtobusom. Pred nekaj dnevi je bila tu močna nevihta in tako sem predvideval, da bo potok višji kakor pred dnevi. Ozka, opuščena kolovozna pot nas je potem pripeljala do vasi Labor. Tako smo premagali nekaj nad 200m višinske razdalje. Na bližnjem travniku smo se okrepčali in si še ogledali pokrajino pod nami. Bil je zelo lep pogled na Trst in Koper pa tudi proti Slavniku je segal pogled. Sončni žarki pa so napovedovali lep topel dan. Pot v dolino je bila mnogo bolj divja in zaraščena. Po mojem so tu zadnjič hodile pridne Šavrinke v Trst in ostala obmorska mesta, to pa je bilo še pred prvo svetovno vojno. Lepa reč. Pa vendar vse je potekalo lepo, le tu pa tam sem moral na izvidnico. Nekatere poti namreč še sam nisem prehodil, ker sem imel pri trasiranju daljšo varianto, sem samo slutil da bližnjica res obstaja.
Po srečnem spustu v dolino smo si ogledali flisarska slapova na Dragonji in Rokavu. Tu smo nekateri občutili še hladno reko. Potok Rokavi je prečkal cesto kar čez cestišče in nekateri so se sezuli in kar bosi obredli potok. Ogledali smo si tudi obnovljen mlin ob reki. Izredna pokrajina ob mlinu, potem pa tudi sinje modra voda so nas očarale. Ker nas je priganjal čas, smo kar kmalu zapustil ta raj. Po makadamu smo pot nadaljevali nekoliko po ravnem in nato navkreber proti vodnim virom. Tu so Šavrinke prale umazano perilo, saj na tem vodnjaku voda ni nikoli usahnila. Po strmem klancu naprej in po ozki potki ter nato tudi po cesti smo prišli v Koštabono. Drago se je nekoliko pozanimal, kje bi prišli do našega avtobusa v Župančičih. Neka starejša gospa mu je odvrnila, da smo zašli. Očitno je bila premlada, da bi poznala to pot, po kateri sem jaz peljal naše planince in planinke. Res bilo je prav divje. Prava džungla. Poti so bile tako zaraščene, da se še sedaj čudim kako sem sploh našel izhod iz tega labirinta. Po mojem sem se moral inkarnirati iz kakšne Šavrinke, da smo potem srečno prispeli do avtobusa.
Toda tudi tu še ni bilo konec našega izleta. V gostilni, kjer smo obedovali smo imeli še enkraten Janezov nastop s kitaro. Zapel je in zaigral nekaj zimzelenih in tudi nekaj po svoje prirejenih pesmi. Navdušeni nad njegovim nastopom, bi bili veseli, če se bo nam še kdaj priključil. Prijetno razpoloženje pa so popestrile maškare ki so prihrumele v sobo in to z celim orkestrom, tako da smo lahko tudi zaplesali. Veselo vzdušje je kar trajalo, kljub napornemu dnevu in tako smo izlet namesto ob šestih, končali ob devetih. Pa nikomur ni bilo žal za to.
Poti in okolica primorske pokrajine Šavrinije so zelo prijetni za sprehode in če je tako lepo vreme kakor danes, si lahko do konca napolniš baterije. Le nekoliko smo pogrešali kakšno oznako na poti in seveda tudi kakšno tekočo ponudbo. Opis poti bi moral biti še mnogo daljši, a zaenkrat le to. Lahko pa se nam drugič priključite in videli boste, da je z nami vedno lepo.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Himna PD Iskra:
Jaz pa ti v hribe zdaj hitimo,
jaz pa ti na Viču se dobimo,
jaz pa ti pa vedno dobra volja,
jaz pa ti v hribe pojdemo.
Refren:
Rom pom pom
je v hribih lepo,
rom pom pom,
vsi naj z nami gredo,
rom pom pom mi Iskraši smo,
živijo juhej juhej.
Jaz pa ti za vodičem zdaj hitimo,
jaz pa ti vsi nanj se zdaj jezimo,
jaz pa ti pa gor pa dol hitimo,
jaz pa ti zgubili smo se spet.
Refren:
Rom pom pom
je v hribih lepo,
rom pom pom,
vsi naj z nami gredo,
rom pom pom mi Iskraši smo,
živijo juhej juhej.
Jaz pa ti zdaj gor v hrib hitimo,
jaz pa ti zdaj dol se spet valimo,
jaz pa ti pa desno zdaj hitimo,
jaz pa ti oj levo tam je pot.
Refren:
Rom pom pom
je v hribih lepo,
rom pom pom,
vsi naj z nami gredo,
rom pom pom mi Iskraši smo,
živijo juhej juhej.
Jaz pa ti v avtobusu spet sedimo,
jaz pa ti zdaj hrane si želimo,
jaz pa ti zdaj jezik ven molimo,
jaz pa ti oj kje si moj refošk.
Refren:
Rom pom pom
je v hribih lepo,
rom pom pom,
vsi naj z nami gredo,
rom pom pom mi Iskraši smo,
živijo juhej juhej.
Slike

Hits: 15