Izlet na Golte

Prestavitev izleta iz deževne sobote na nedeljo je bila poplačana z “obrestmi”. Nekoliko zaspano smo delovali zjutraj. Obračali smo se tudi proti nebu. Saj aprilskemu vremenu ni za zaupati. Za Trojanskem predorom pa se potem je prikazala jasnina. Vreme bo, smo si dejali. Po vseh ovinkih, po katerih nas je vodil Srečko, smo tako srečno prispeli do našega pohodnega cilja oz. starta. Nataša je dan prej skrivoma poklicala Ivana, ki nas je potem iz vrha vodil poteh, katere pozna le in to celo v predel, kjer največkrat nabira gobe.
Iz parkirišča smo po pol-urni hoji prispeli do Mozirske koče. Tu smo se nekoliko okrepčali in kmalu nato krenili proti najvišjemu vrhu Pogorja Golte, 1490m visokemu Boskovcu. Ta nas je sprejel z odprtim pogledom na Velenjsko dolino z jezeri in seveda dimnikom. Na razglednem stolpu pa je naš podled potem segal še proti Peci, Raduhi in Kamniškim alpam pa še dlje. Tudi včerajšnje deževje pa je še dodatno očistilo ozračje. Ob tople brezvetrju smo si na vrhu tako privoščili izdaten počitek. Kar težko je bilo utrgati pogled od vseh teh naravnih dobrot.
Po skupinski fotki pa smo le dobili toliko moči, da smo stopili po korakih našega novega vodiča Ivana. Kakor sem že prej omenil smo se podali v dolino po drugo poti. Najprej nekoliko bolj po strmini nato pa z snegom pokriti poti, po kateri so še pred kratkim tekli smučarji. Prečkalo smo planino Kal iz katere je enkraten pogled na naš najmlajši ugasli vulkan Smrekovec, nato smo se sprehodili še do Stare Stane, katere smučarsko kočo so ravno danes zapirali. Tako smo si tu lahko še privoščili topel čaj. Pogled priti smučarskem poliginu pa je nekatere kar pasrbelo pod nogami. Saj je bila proga v dolino prava pravljica. Še skok čež bližnji hrib in že smo bili pri zbiralnem jezeru, potem še pri zaprtem hotelu Golte in nazadnje smo zaključili klobaso z slikanjem pri snežni kapelici. Vseskozi smo imeli pred sabo čudovito cvetočo pokrajino. Na koncu pa nas je potem pogostila še novopečena babica Milka z okusno Potico in Osjem gnezdom. Da nebo pomote, to bilo je pecivo.
Pa lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 3