Izlet na goro Oljko

Noro letošnje januarsko vreme je nekoliko kar spremenilo naš namen. Načrtovali smo lahek zimski planinski izlet na Goro Oljko. Za zimske razmere je Gora Oljka kar dober zalogaj. Letošnje toplo vreme in brez snega je ta izlet spremenilo za nekatere prav prijeten izlet za nabiranje kondicije.
To smo ugotovili že na startu, ko se nas je zbralo pred halo Tivoli kar 22. Med nami še ni bili vodička Milke ter Srečko in Fani. Ti so se nam priključili šele v Trojanah. Dobre volje in polni energije smo se razvrstili po avtomobilih in veselo krenili proti Štajerski. Kar oblačno vreme na začetku, nas je kar nekoliko ustrahovalo. Na Štajerskem koncu se je pa nebo očistilo. Svojo “nesnago” je pustilo na pragu in prekrasna modrina z toplim sončkom nas je potem ves dan pozdravljala.
V Polzeli smo skrenili iz glavne ceste in nekoliko v hribu, na jasi pred gozdom, pustili svoje kovinske ljubljenčke. Sami pa smo zajahali svoje planinske “šolnčke” ter potem pridno sledili naši vodički skozi gozd. Sicer je bila pot lepo označena, a kaj ko je bilo teh kar nekaj in brez poznavanja le-te, bi lahko končali nekje pri Velenju. Tako pa smo kmalu srečno prispeli do romarske poti in vrh ni bil več tako daleč. Na vrhu nas je čakala velika cerkev in planinski dom. Tu nas je pozdravila tudi naša bivša planinka Mira, katera se je pred leti preselila v Šoštanj. Po vpisu v knjigo obiskov smo potem od gospodarice dobili ključ od cerkve. Tako smo si jo lahko ogledali tudi od znotraj. Krasen oltar in ogromne freske ter slike je naša Nataša obogatila z manjšim koncertom. Pred oltarjem je zapela zelo staro pesem, katere naslov v vsebina ni bila še nobenemu znana, a bila je zelo lepa.
V lepem sončnem vremenu smo si potem privoščili kar nekoliko daljši odmor. Se najedli oz. izpraznili naš jedilni meni iz nahrbtnikov ter se po gasilskem slikanju počasi vrnili v dolino. Večkrat smo slišali, da ne smemo sami prehitro hoditi, ker se lahko zaide. Tudi celotna skupina, ko je nekdo nekoliko zaostal, se je lepo ustavila ter počakala. Med čakanjem pa, da nam ni bilo dolgčas, sta nam je Drago in Marko iz rokava stresel nekaj vicev. Ob pogledih na pokrajino ter dobre volje smo se potem odpeljali na kosilo in tako upam, da smo vsi preživeli čudovit, v bistvu spomladanski dan.
Lep pozdrav Marjan Klančar
Slike

Hits: 6