Izlet na Grmado in Tošč

TEHNIČNO POROČILO
DATUM IZLETA: 4.7. 2009
KRAJ Grmada 898m, Tošč 1021m
GORSTVO (POKRAJINA): Polhograjsko hribovje
DOLŽINA IZLETA: enodnevni
ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 14
VODNIKA PRIPRAVNIKA: Klančar Marjan, Sakelšek Alenka
ČAS ODHODA IZ lJUBLJANE: 7.30
IZHODIŠČE (nadmorska višina): Dvor pri Polhovem gradcu 350m
ČAS PRIČETKA HOJE: 08.30
ČAS HOJE PO ODSEKIH:
Dvor – Grmada 1 ura
Grmada – Gonte 30 min
Gonte – Tošč 1 ura
Tošč – Dvor 2,5 ure
SKUPEN ČAS HOJE : cca. 5h skupaj z počitki 6 h
ČAS ZAKLJUČKA HOJE: 15.00
PREHOJENI VIŠINSKI METRI: 550m + 200m
ZAHTEVNOST POTI: lahka, nezahtevna
KVALITETA OZNAČENOSTI POTI: dobra
VREMENSKE RAZMERE: Pretežno sončno na koncu tudi nekaj kaplic dežja
NEVARNOSTI NA POTI: načeloma jih ni bilo, le po strmini iz Grmade je bila potrebna nekoliko večja previdnost
ZANIMIVOSTI NA IZLETU: Razgled iz Grmade, Baročna cerkev v Dvoru, spominska tabla pri Lovski koči, raznolika sestava tal
OPIS GORE:
Polhograjska Grmada se nahaja nad Polhovim Gradcem v Polhograjskem hribovju. Razgleden vrh ima razgledno ploščo in vpisno skrinjico.
Tošč, ki je pred desetletji, ko je jugoslovanska vojska za 9m znižala Pasjo ravan postal najvišji vrh Polhograjskega hribovja se nahaja severozahodno od Polhograjske Grmade (898m). Z vrha na katerem se nahaja nekaj klopi, vpisna skrinjica in žig, zaradi gozda ni lepšega razgleda.
Kratek opis poti
Kar lepa druščina se je zbrali zjutraj na parkirišču na Viču. Z nekaj avtomobili smo krenili in se potem ustavili v Dvoru. Zanimivo kar dve cerkvi na kupu. Ogled starejše smo prestavili na popoldan, ker je bila zjutraj v njej še maša. Zato smo po kratki pripravi takoj lepo v koloni mahnili najprej mimo vodnjaka, nato nekaj metrov po cesti. Po kratki razlagi poti smo nato krenili po gozdni potki navkreber proti Grmadi. Pot je bila dokaj strma in se je vzpenjala po ključih do planine, kjer je bila lovska opazovalnica. Po krajšem odmoru smo nato po zložni poti prišli tudi do lovske koče. Pogled na Malo Grmado nas je nekoliko streznil, saj je bil pred nami kar zajeten klanec. No, vse to smo brez težav premagali in nato po grebenu prisopihali na vrh Grmade. Od tu so se nam odprli čudoviti razgledi proti planinam na severu in zahodu (Porezen, Vogel, Triglav, Golica, Stol, Storžič, Grintovec, Velika planina). K orientaciji pomaga nerjaveča plošča na vrhu, na kateri so zapisane smeri neba ter vrhovi. Po skupinske slikanju smo se spustili na planino Gonte. Že ko smo se odpravljali proti naslednji točki našega pohoda nas je presenetil naš planinec in informator, Franci, ki se je z kolesom pripeljal do turistične kmetije. Po pozdravih smo le krenili naprej in po kakšni uri prispeli na vrh Tošča. Od tu je pogled segal le proti Julijcem pa še ta je bil bolj meglen. Zato se nismo tu kaj dolgo zadrževali. Le nekaj slik in že smo bilo na poti. Spet smo se nekoliko ustavili na Gontah in se še enkrat pozdravili z kolesarjem Francem ter se ob pobočju gore spustili v dolino. Ko smo srečno prispeli na izhodišče v Dvoru, smo si ogledali zjutraj načrtovano notrnjost cerkve. Res veličasen je bil pogled na vse skulpture v cerkvi. Tu je bila tudi razstava Slomškove poti in vseh cerkva, katero je tudi sam obiskal in prehodil. Prav osupli pa smo bili na Natašo, ki nam je zapela v Ave Marijo in to v originalni latinščini. Njen glas je donel in odmeval od sten tako, tako da se nam je koža kar naježila. Aplavz na koncu je upam poplačal njen trud. Še kosilo in poslovitev od prijetnega izleta. Tudi kratka analiza ob koncu je pokazala, da smo bili na koncu vsi zadovoljni.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 6