Izlet na Jerebico

Kaj bi dejal? Še en uspešen izlet, tokrat na Jerebico ob Italijanski meji. Dvanajst oz. ducat se nas je udeležilo tega pohoda
Nič sončnih žarkov, poletne toplote, skoraj celotedensko deževje je dajalo pečat današnjemu hladnem sobotnem jutru. Pregovor pravi, da po jutru se dan pozna, za nas očitno ni veljal. Bolj, ko smo se bližali zgornje savski dolini, vedno vedrejše je postajalo. Tako vreme, kot izrazi na naših obrazih. Ob pogledih na z soncem obsijane vršace pa je v naših srcih kar zadehtelo.
Že takoj, ko smo prispeli in parkirali ob jezeru smo se odločili, da zaradi vremena in bolj poznega termina, povratek ne izpeljemo na Možnico na našo stran, temveč se vrnemo po isti poti nazaj. Nekoliko smo bili prikrajšani za slikovite poti v dolino in lepote slapov Nemčlja, a vremena nismo hoteli izzivati, saj bi lahko ravno ob povratku nastala kakšne nevihta in prijeten izlet bi prav lahko postal naša mora.
Vzpon na vrh je potekal po lahkem klancu skozi gozd nato skozi nizko grmičevje in na koncu po ne preveč napornem melišču. Na Jezerskem prelazu smo nato krenili po lepo označeni planinski potki, izmenjaje gor in dol in na koncu lepo, po pobočju do vrha. Čarobni pogledi na okolico, celo do morja, so v celoti poplačala naša pričakovanja. Sončni žarki v kristalnem jutru so bili kakor diamant v naših očeh. Občudovali smo mogočni Mangrt, Jalovec in Rombon na drugem koncu, tudi Kanin, Krn in še in še. Tudi pogledi v dolino so bili enkratni. Rabeljska dolina z jezerom je bila kot nadlani. Proti Italijanski strani pa so prevladovali z oblaki prekriti Viš in Monte Zemona ter seveda naša prihodnja destinacija, Višarje z Kamnitim lovcem.
Po skupinskem in posameznem slikanju, okrepčilu in seveda uživanju po pogledih, smo počasi zapustili našo Jerebico in se po isti poti vrnili. Na povratku se je kar nekoliko pooblačilo in vsi razen Dareta smo pričakovali kakšno osvežitev v obliki plohe. Tega na srečo vse do doline ni bilo. Le na koncu, ko je le ostalo le še nekaj metrov do avtov, se je spustilo nekaj toplih deževnih kapljic.
Debata ob spustu je potekala tudi o naši izredni sreči z vremenom pri izbiri časa za pohode. Postalo že skoraj pregovorno, da lepo vreme kar naročamo tam gori. No, šalo ob strani, vreme pa nam naj le še tako naprej lepo služi. hvaležni mu bomo.
Pa lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 7