Izlet na Jezerski Stog

Bilo je sveže nedeljsko jutro in dan odhoda na planinski izlet na Jezerski Stog. Med potjo na Planino Blato se nam je pridružila še sošolka Valentina iz Bohinjske Bistrice. Na planini Blato sta nas pričakala tudi Milka in Srečko, ki sta prejšnji dan že oddelala turo na Debeli vrh. Prav ona dva sta me pregovorila, da smo spremenili smer poti. Tako smo se najprej povzpeli proti planini Krstenica. Jože nas je že na začetku usmeril na lovsko pot, ki je bližnjica do omenjene planine. Ta pot se začne takoj, desno po zapornici in je kar občutno krajša od glavne poti. Prijetno speljana gozdna pot nas je z nekaj postanki kmalu pripeljala do Lovske koče, kjer smo si potešili lakoto. Od tu pa planina ni več daleč. Na planšariji se nismo dolgo zadrževali, ker je bila kar gneča.
Lepo sončno vreme nas je obdarilo z čudovitimi pogledi na stene Ogradi, Mišeljskega vrha, Stogov in tudi na kuclja Adama in Eve. Po uri hoje smo prispeli do planine Jezerci. Pri studencu smo si napolnili prazne čutarice in se odpravili po lepo uhojeni poti, po ključih proti Jezerskemu prevalu, od koder se nam je kar naenkrat odprl pravljično pogled na Velo polje z Toščem, Rjavino in seveda z očakom Triglavom. Kar obotavljali smo se nadaljevati proti samemu vrhu. Tu so nas zapustili tudi Jože, Dušan in Maja, ker so oni nadaljevali pot na Prehodavce. Ko smo se še okrepčali smo le dobili toliko volje, da smo se povzpeli na vrh. Previdno smo prečkali travnato pobočje Stoga in se po grobem melišču povzpeli na vrh. Prekrasno, vse naokoli neverjetna pokrajina in pogledi, da se oko prav lepo naigra. Na vrhu pa je potrebna previdnost, saj je prepad takoj pod vrhom.
Po slikanju in kratkem počitku smo se spustili v nazaj po isti poti v dolino. Tu smo se dločili smo se vrnemo na planino Krstenico, saj je bilo za nekatere že dovolj napora. Sam sem potem predlagal, da se vrnemo preko planine na Lazu. Prava težava je bil potem tudi spust čez Deklico. Prodnata pot v dolino je povzročala kar nekaj težav, a z vzpodbudnimi besedami smo tudi to uspešno premagali. Na koncu smo se na povabilo Valentine ustavili tudi na njenem domu. Njeni starši so nas presenetili z pravim Bohinjskim sirom, namazom in svežim jabolčnim kompotom. S prijetnim pogovorom o izletu in še kakšnim vicom ter zahvalo za pogostitev, smo tako zaključili ta lep izlet.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 7