Izlet na Kokoš

Polno parkirišče na Dolgem mostu je nakazovalo na bližajoče novoletne praznike. Še dobro, da vsi ne vedo, da bilo je pod mostom še kar nekaj prostora . Tako smo brez posebnih skrbi, lepo parkirali naše avtomobile, ki so bili tako tudi lepo pod streho. Le z dvema avtomobiloma smo se deveterica planincev odpravila proti “toplemu” Primorskemu Krasu. A glej, vedno bliže morju, vedno več snega. Ko smo prišli v Lokev nas hladno vreme je še bolj presenetilo. Snega skoraj 5cm in mraz. Tako smo po najkrajši poti vstopili v trgovino pršutarne. Nekateri so si nabavili tudi nekaj dobrot, seveda za bližajoče praznike. Ker je bila še zgodnja ura in naš izlet časovno ne posebno zahteven, smo se tu zadržali skoraj celo uro.
Po ogledu smo od tu krenili nazaj v Lokev, od koder smo začeli pohod proti našemu cilju. Najprej po levi strani ceste do pokopališča in nato levo proti hribu. Pot je bila v začetku dokaj položna z nekaj lužami, a po nekaj 100m se je začela vzpenjati. Z snegom pokrita pot nam ni delala posebnih težav. Saj je bil sneg mehak, pa tudi ne posebno spolzek. Le tu in tam se je korak nekoliko podaljšal zaradi zdrsa. Ko smo prišli na vrh je bila vse okrog prava zimska idilika. Drevesa okrašena z snegom in bela pokrajina z zasneženimi vrhovi in dolinami v okolici, nas je prav očarala. Vseeno pa posebno toplo ni bilo in tako smo kmalu smuknili proti topli peči v koči.
Po okrepčilu in toplemu čaju smo se vrnili po bolj položni poti, kjer smo se napasli zrelega brina in naužili, lepih pogledov na slovensko obalo. Od izvira Vroček, kjer smo rešili življenje malemu močeradu smo se nato povzpeli do vrha 740m visokega Gradišča. Na vrhu so ostanki prazgodovinskega gradišča, ki naj bi ga razdejal Atila. Razgled z vrha je bil kar v redu, le bolj težko smo orientirali. Na žalost nihče ni imel zemljevida in smo tako lahko le slutili kje je kateri kraj.
Spust v dolino je potem potekal najprej po grapi, kjer nas je spremljal manjši potoček, nato pa po dokaj razkošnem kolovozu do vasi Prelože. Vas leži na pobočju hriba Golca (688m). Sredi vasi je lepo ohranjeno kamnito korito, v bližini vasi pa obzidan vaški kal, ki sedaj služi za zalivanje. Skoraj po dveh urah hoje smo prispeli do izhodišča v Lokvi. Tu je bil načrtovan obisk Muzeja, a je bil zaprt in tako smo se le nekoliko okrepčali v bližnjem bistroju in tako končali prijeten izlet na ta konec Primorskega Krasa.
Lep pozdrav
Marjan
Slike

Hits: 8