Izlet na Košutnikov turn

Vroči ljubljanski sopari ob 35 stopinjah smo se planinci in planinke našega društva odločili odditi bolj na hladno. Pot nas je vodila proti Tržiču in nato skozi Dolžanovo sotesko proti Dolgim njivam, kjer je bil naš pohodni start. Kljub zelo prašni cesti smo uspeli pripeljati v hladno dolino pod Košuto. Iz parkirišča pri Kamnolomu, smo po pol urnem sprehodu prišli do poti, ki vodi na vrh našega cilja.
V začetku je bila pot speljana lepo serpentinasto skozi gozd. Hladno jutro nas je spremljalo do gozdne meje, od koder pa smo že videli naš cilj. Ta vzpodbuda, kljub bolečinam v mišici Luka je bila dovolj, da smo z trdno voljo srečno prisopihali na naš Turn.
Vseskozi je bil izreden razgled. Tako, da smo se kar večkrat ustavljali, si nabrali moči in spet urno zagrizli v strmino. Prav prijetna pot nas je spremljala do vrha. Pri vrhu smo nekoliko pomagali, našim planinkam z nasveti in dodatnimi vzpodbudami. Pri vrhu je bilo namreč nekoliko prepadno in vsaka beseda je pomagala že nekoliko utrujenim nogam, da naredi še zadnji korak k osvojitvi cilja.
Tu smo si vzeli kar nekoliko časa. Saj vreme je bilo idealno. Razgled je sega tja dol do Celovca, Kranja, Krvavca proti Kofcam in celo Triglav smo videli na prosojnem obzorju. S tem je bil seveda poplačan ves trud. Malici smo si delili z planinskimi pticami, katere so nas na povratku prijazno pozdravljale.
Tudi pot v dolino je bila slikovita. Mimo mejnega prehoda smo obšli Tolsto Košuto in ob prepadnem skalovju občudovali delo narave. Pogled nas je stalno vznemirjal in smo nekateri kar bolj počasi zapuščali nam dosedaj še neznano pokrajino, z zelenimi travniki in pisanimi kravicami.
Pri planšarski koči smo se potem osvežili. Si ogledali raženj, kjer so pravkar pekli, najbrž vola. Sami nismo dočakali tega dogodka. Veselo smo se podali proti našim zaprašenim jeklenim konjičkom, kateri so nas ubogljivo čakali.
Muzej fosilov v Dolžanovi soteski je bil zaprt in tako smo naš izlet potem zaključili na kosilu na lepem senčnem vrtu.
> Dogovorili smo se za naslednji izlet čez 14 dni, na Jerebico. Kdor bo imel čas in voljo se naj nam pridruži. Spet nam bo lepo.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 6