Izlet na Limbarsko Goro

Izlet na Limbarsko Goro
Ime Limbarska gora prihaja od limbarskih gospodov Lilienbergov, ki naj bi ime povzeli po lilijah, ki so nekoč rasle tod okrog. Prvič se Limbarski omenjajo leta 1156. Že v Valvasorjevi dobi so bile vidne samo še razvaline njihovega gradu. Vrh Limbarske gore (773 m) je bil z obema kapelicama vzhodno in zahodno od cerkve leta 1999 razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik.
Nedeljsko jutro. Vreme je nekoliko oblačno, tako da so se jutranji sončni žarki komaj prebili do nas. Parkirišče ob Celovški pod halo Tivoli. Zbrali smo se skoraj v rekordnem številu. Cilj pa je bila Limbarska gora. Kolona avtomobilov se je nato napotila proti Krašnji. Še zadnji udeleženci pohoda se nam tu pridružijo. Skupaj se potem zapeljemo čez avtocesto in nekoliko navkreber, da si malo skrajšamo napor. No, le kakšen ovinek in že smo na nogah. Potka proti gori je bila markirana in speljana skozi gozd in se proti vrhu razpela v prijeten travnik. Tu smo si nekoliko ogledali okolico. Za okrepčilo se je ponudila Nataša borovničevcem. Tako smo ji družno olajšali nahrbtnik za kakšen kg. Od tu smo nadaljevali naše romanje proti gori spet nekoliko navkreber in po gozdičku. Kmalu pa smo zagledali TV stolp in potem tudi cerkvico. Sledilo je slikanje in okrepčilo pri gostilni. Spočiti in z novimi močmi smo potem prečkali vrh. Razgled od tu zaradi meglic ni bil ravno idealen, a ravno dovolj, da smo lahko občudovali slikovitost bližnjih krajev, gričev in dolino katero je zarezala trasa avtoceste. Naša pot nas je potem vodila v glavnem po gozdu do vrha Golčaja. Tu je spomenik padlim v NOB in tudi žig. Po kratkem počitku na klopcah smo se počasi vrnili proti Limbarski gori. Nekaj časa, do vznožja gore, po isti poti, potem pa smo skrenili in prečkali nekaj travnikov in mimo kužnega znamenja prispeli do našega izhodišča. Vmes smo si ogledali še nekaj krajev v okolici katere nameravamo v bližnji prihodnosti tudi obiskati. Vodenje nam je zagotovil naš vodič Štefan, saj ima že veliko izkušenj z vodenjem podobnih pohodov.
Družno smo tako zaključili še en prijeten izlet. Ravno dovolj hoje je bilo, tako po hribčkih in dolinicah, da smo prijetno utrujeni in veselo razpoloženi izlet zaključili ob dobrem kosilu.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 4