Izlet na Palec

Izleti PD Iskra se kar vrstijo. Po zelo uspelem raftanju po Tari, izletu na Nanos in potem tudi Snežnik je bil na sporedu naskok na tako dolgo, že večkrat napaden Palec. Tokrat se je tudi vreme postavilo na našo stran. Popoldanske nevihte so danes počivale, ne pa tudi planinci in planinke našega društva. Pravljično število 07.07.07 in še 17 udeležencev je zagotavljalo, da bo današnji izlet izpeljan kakor je treba. No, vse se le ni tako pravljično izšlo, saj so nekatere ovce zavile nekoliko po daljši poti in vodič ni bil kaj preveč zadovoljen s tem. Pomiriti pa ga potem nikakor nismo uspeli. Tako je bil tudi konec izleta le nekoliko kislo obarvan.
Rano zjutraj pod Halo Tivoli se nas je zbralo kar lepo število. Po razporeditvi v avtomobile smo krenili po avtocesti mimo Vodic in Tržiča do našega prvega cestnega predora pod Karavankami, to je Ljubelja. Tu nas je čakala sedežnico, ki nas je zapeljala nekoliko višje, do 1500m ležeče koče na Zelenici. Tu je večina počakala še pešaka Marjana in Ireno, ki se ne marata voziti po planinah. Četica planincev in planink se je potem najprej po travniku in potem skozi špalir borovcev. Moram reči leti niso bili ravno gostoljubni. Saj smo vsake toliko časa od njih dobivali kakšno klofuto po obrazu ali prasko po nogah. Tudi to smo junaško prenesli in kmalu vstopili v objem čudovite pokrajine z markantnimi vrhovi nad nami. Tam v daljavi se je prikazoval naš cilj. Strumno smo osvojili njegov hrbet in nato počasi in previdno vstopali na njegov vrh. Za Vero je bilo to nekoliko prezahtevno in nas je počakala le in to 20m pod vrhom. Kljub veliki želji je bil njen strah premočan. Zagotovila pa nam je, da se to nebo več dogajalo in tako potem tudi sestop ni bil več tako težak. Na povratku si je sedmerica planincev in Irena zaželela v bližini osvojiti še en meter višji vrh. Sicer brez dogovora, kar je bilo najbrž glavni vzrok za negodovanje vodiča. Moram pa reči, da je bil ta vrh še nekoliko slikovitejši od Palca. Tudi tako smo si še nekoliko obogatili naše zvezke z žigi.
Brez kakršnih koli problemov je bil sestop in povratek k koči. Na poti pa smo uživali ob pogledih na nešteto planik, katere so sramežljivo kukale iz nizke trave. Tudi pogledi na Vrtačo in Begunjščico in na enem mestu, tudi na Bled in jezero ob njem, so naše oči kar zaplesale.
Sedežnica je že davno nehala obratovati, zato smo tako vsi v dolino sestopili peš. Tu se je večina dogovorila za obed in to pri naši klasični gostilni v Seničnem. Kljub nekoliko grenkemu priokusu je bil izlet čudovit, kakor vreme, ki nas je ves dan obdarovalo z toplimi sončnimi žarki.
Na koncu bi omenil, da 21.7. pripravljamo izlet na Peco iz avstrijske smeri. Skoraj na vrh se bomo zapeljali z sedežnico, tako bo tudi za manj kondicijsko pripravljene idealen dan za sprehod v naravo. Potek izleta bo kmalu objavljen v vabilu. Moram pa opozoriti, da nas bo tja zapeljal avtobus z 20 sedeži in tako je potrebna čim prejšnja prijava. Tudi za konec avgusta (31.8,1.9,2.9) naš čaka Triglav za tri dni. Tudi za ta izlet so potrebne čim prejšnje prijave zaradi rezervacij prenočišč. Oba izleta bo vodil Drago.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 7