Izlet na slap Čedca

Danes v soboto 27.5. je bil spet en poseben dan, za nas planince. Odločili smo se, da si ogledamo še tretji, nam neznani slap v Sloveniji. Nahaja je na severu desno od Jezerskega. Velika ledeniška kotanja nam je dala slutiti, da je da se tam gori nekaj skriva.
Iz Tivolija smo nekaj čez osmo krenili proti Kranju, do Predvora, kjer se nam je pridružila naša nova planinka Ana. Na bencinski črpalki smo napolnili naše baterije in Jezersko je bilo kmalu tu. Klaus, ki nas je čakaj kar nekaj časa, je obupal in sam krenil proti slapu. Mi smo se pa družno pripravili in potem skupaj odšli po, najprej asfaltirani cesti, nato je bilo nekaj makadama, na koncu pa le ozka stezica, vklesana med borovim grmičevjem. Vzpon je bil blag in prav prijeten. Kar naenkrat ob robu grmičevja pa se pojavi sneg. Ana ga je bila prav vesela. Tu je pot pravzaprav izginila. Vsak si je izbiral svojo stezico utiral po snegu, saj pogled na oddaljeni slap nam je kazal kam je potrebno zaviti.
Sneg je bil poln kamnov in kamenčkov, kar se dalo slutiti, da so stene ob slapu zelo porozne. Zato nam je naš vodič Drago zabičal, da se preblizu slapa ne bomo mogli povzpeti. No ob pogledu na divjo pokrajino se nekateri nismo mogli prepričati. Prišli smo kar do samega slapa in imeli kaj za videti. Deroča voda slapu je izklesala svojo strugo v globel kar nekaj metrov globoko v snegu. Prepadne razpoke so mi kar naježile kožo. Vendar te poglede sem moral na hitro končati, ker je bila resna nevarnost padajočih kamnov od visokih previsnih sten. Na dokaj varnem mestu sem si potem ogledal to divjo pokrajino. Od police 150m visoko, je v dolino padalo kar šest vodnatih jezikov. En pa je bruhal kar iz žive skale. Snežena dolina pa je vse skupaj še stopnjevala. Občutek popolnosti je bil enkraten. Povratek je bil za nekatere prav smukaški. Sneg je bil ravno prav mehak in smuka z gojzarji tudi po snegu, ob dovolj močeh v nogah mi je dodala še nekaj adrenalina.
Pod plazom, na čistini smo si privoščili nekaj za prigrizek in gasilsko slikanje. Vreme nam je bilo tako lepo naklonjeno, da je padlo le nekaj kapljic, za poživitev. Tudi sonce se je večkrat pokazalo in čas je bil, da zapustimo ta prelepi kraj. V Jezerskem smo se skušali dogovoriti za skupno kosilo, a nismo prišli do pravega zaključka. Sledil je potem postanek pri črpalki, kjer smo se dogovorili za naslednji izlet in potem odšli vsi z polno lepih vtisov domov.
Slike

Hits: 8