Izlet na slapove pod Bohorjem

Tudi aprilsko vreme ni več tisto kot je nekoč. In na srečo, prav tako si planinci tudi želimo. Iz toplih domačih kotičkov smo se zjutraj kot martinčki prikazali in tako uspeli ujeti prekrasen dan. Kar 18 nas je privabilo današnja vremenska napoved, katera se je v celoti uresničila. Nekoliko nerodnosti smo v začetku sicer imeli, a vse to je globoko odtehtalo naše veliko zadovoljstvo današnjega pohoda. Divjina in kar 26 krat prebreden potok oz. rečica nekoliko plezanja po klinih in zajlah nam je krasilo prekrasen občutek popolnosti druženja z naravo. Kdo bi si mislil, da je sredi Zasavja sploh kaj takega obstoja. In potem so tu še prekrasni slapovi, ki so se zajedli v skale in njih voda je tako ustvarili globoko naravno korito. Celo tako me je prevzelo, da sem si pod enim slapom privoščil pravo kopel. Tudi Vojka, čeprav je imela srce že skoraj v glavi, je veselo prenesla vse napore vzponov in spustov, kateri so se kar vrstili.
Z avtomobili smo se pripeljali do Jablance. Ne razgledni tabli smo si ogledali pot in kmalu nato krenili, najprej v dolino in potem ob potočku proti prvemu slapu. Pot je bila dobro shojena, a oznak pa ni bilo na pretek. No, naša vodička Milka, si je pred pohodom vse to ogledala in tako ni bilo nobenega dodatnega koraka v neznano. Po prvem slapu nas je potem čakal še bolj skrit in čudovit drugi, potem je bila tu še partizanska tiskarna pa tretji slap in tudi domačija Požun. Tu smo si privoščili zaslužen počitek. Videli in okusili smo vino najdebelejše trte na svetu, prijazne kozličke, med katerimi so bili tudi nebogljeni razigrani mladički. In ob vrnitvi k avtomobilom smo bili kar nekoliko potrti ob spoznanju, da je tu konec poti. Naš namen, da si ogledamo še četrti slap smo soglasno opustili, saj se bi morali do tja odpeljati z avtomobili. Tako smo ta del poti pustili za naslednje leto in se raje odpeljali na kosilo v Sevnico.
Ob kosilu smo presenetili našo abrahamko Vojko in se tudi dogovorili za izlet v osrčje medvedovega domovanja čez teden dni. Kar mirno. Medvedi so tokrat krenili po drugih poteh. Če se nam torej pridružite, bo to nepozabna zgodba z presenečenjem za katerega pa današnji planinski pohodniki že vedo. V soboto 21. 4. vas torej vabimo in nebo vam žal.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 7