Izlet na Stegovnik

Za petkom pride sobota. Ta sobota pa seveda ni bila običajna. PD Iskra je imela svoj izlet na 1670m visok Stegovnik. Tudi sam izlet ni bil le običajen izlet. Sobotno jutro je napovedovalo prekrasen sončen dan. Nekoliko megleno, a dokaj toplo vreme je bilo naša popotnica za prijetno druženje in premagovanje naše volje in moči.
Pri gostilni Kanodir, ob cesti na Jezersko, so nas jekleni konjički popeljali po gozdni cesti do poseke pred rampo. Kar 19 planincev ter planink smo potem krenili proti našemu cilju. Vzpon je potekal v začetku nekoliko po cesti, potem pa strmo navzgor po lepo uhojeni stezi skozi gozd. Po kakšni uri smo prišli do prevala, od koder smo že lahko opazovali sosednje vrhove in z gozdovi poraščene doline.
Nekateri so občutili tudi nekaj neprijetnih pikov os, katere so imele svoj osir ravno na potki. Ko smo zagledali napis 10min. do vrha, smo to tudi verjeli. A glej ga zlomka, bilo je potem še prav toliko do vrha. Tako smo na predlog Dragota to goro prekrstili kar na Nategovnik. Ves trud pa je bil poplačan, ko smo odložili naše nahrbtnike in se udobno namestili po dokaj prostornem vrhu. Opazovanja in ogledovanja kar ni bilo konec. Tudi malica ni izostala. Prijetno vreme in lep razgled je botroval našemu dokaj dolgemu postanku. Po gasilski nas je vodič Zoran komaj pregovoril, da smo počasi zapustili vrh in krenili po isti poti v dolino. Spust je bil za Adrijano nekoliko naporen, saj njena kolena niso bila ravno navdušena nad hojo. Tudi piki os, tudi na povratku, so bili boleči. Na srečo je imela Nataša neko mazilo, tako da je opeklina nekoliko pojenjala, vseeno so otekline pri pikih kar vztrajale.
Našega izleta pa v dolini še ni bilo konec. Začinili smo ga prav po planinsko, v naši stalni postojanki na Seničnem. Tu nas je čakala harmonika in prijazni gostitelji. Tudi kosilo je bilo kmalu na mizah. Naš najizkušenejši planinec Drago, je namreč ravno danes praznoval svoj 64 rojstni dan. Vse najbolje Drago. Po pojedini smo ob prijetni zvokih harmonike zapeli in tudi zaplesali. Prijetno je bilo, kako? Lahko si ogledate iz tudi foto zgodbe izleta, kjer se bo videlo, da mi planinci, ne da samo hodimo in se poveselimo, znamo zaigrati tudi na harmoniko. Omenil bi tudi, da so se našemu današnjemu izletu pridružili štirje novi planinci oz. planinke.
Lep pozdrav in na snidenje v nedeljo, 29.10. na kostanjevem pikniku.
Marjan Klančar
Slike

Hits: 7