Izlet na Stenar

Izlet na Stenar

Izhodiščna točka za 16 naših zvestih članov je bila Aljažev dom v Vratih. Na tabli, ki nas je usmerjala je pisalo 5 ur do našega cilja, Stenarja, 2501 m n.v.
Tempo je narekoval naš vodnik Dušan Debevc. Prve pol ure smo hodili v smeri proti Luknji, nato smo skrenili desno čez Sovatno na Dovška vratca. Med potjo nam je zastirala pogled na Triglav rahla meglica. Na Dovških vratih se nam je odprl pogled na Kriške pode in Pogačnikov dom. Krenili smo desno proti Stenarju in dosegli cilj v štirih urah in pol. Na vrhu smo si vzeli čas za malico in počakali, da je sonce prepodilo meglo, in da se je odprl pogled na Kredarico in Triglav. To prekrasno panoramo smo spremljali še celo pot navzdol. Na desni se je pokazalo srednje jezero na Kriških podih, v daljavi pa dolina Trente. Sestopali smo previdno, saj so bili posamezni odseki poti malo bolj zahtevni, noge pa že rahlo utrujene.
Pri spustu čez Sovatno nam je Jan podrobno opisal in orisal Slovensko smer Triglava, ki jo je lansko leto splezal še z dvema našima članoma. Razločno se je videla tudi pot ki vodi čez Prag na Triglav. Malo pred Aljaževim domom smo napravili pavzo, kjer nam je naš vodnik Dušan povedal nekaj vzpodbudnih besed. Hoje je bilo skupaj za 8 ur, višinske razlike pa kar 1.500 m. V Aljaževem domu smo se odžejali in popili kavico ter obujali vtise na uspešno prehojeno pot. Zadovoljni smo se odpravili proti domu.
Turo zapisal
Zlatko Verbič
Še Adrijana je dodala nekoliko bolj podroben opis poti!
Vzpon na Stenar smo začeli pri Aljaževem domu v Vratih. Kmalu smo zapustili široko pot proti vznožju Triglava in zavili desno navkreber v gozd. Z listjem prekrita steza vijuga med gostim bukovjem, ki se dobre pol ure pozneje nenadoma razmakne. Nad nami se razgrnejo zelene planinske trate, za našim hrbtom vstane severna stena Triglava. Kmalu opazimo napis, da smo na 1400 m ter da naravnost navzgor pridemo k Pogačarjevemu domu in na Stenar, v levo pa k Luknji. Gruščnata potka se nato vije med šopasto travo Sovatne. Zelo strma in čedalje bolj skalnata pot nas pripelje med ruševje. Dvigamo se po skalnih stopnicah, poličkah in kratkem žlebu. Strmino nekoliko blažijo ključi. Ko počasi napredujemo proti Skoku (1949 m) začutimo mrzel veter . Kmalu dosežemo rob, onkraj tega pa na skali napis 2000 m. Tu naravnost navzgor že zagledamo Spodnji Stenar (2381) in Stenar (2501). Čas je za počitek in okrepčilo, moti nas le ledeni piš vetra, zato se posedemo v kotanje in skrijemo za skale. Za kratek čas pridejo prav tudi vetrovke in rokavice. Pot nadaljujemo po široki polici. To udobje ne traja dolgo, pa se je že spet treba boriti z gruščem. Kmalu prispemo na Dovška vrata kjer na sklanih ploščah vidimo napise: Vrata, Aljažev dom, Trenta, na betonskem stebru pa Kriški podi. Levo spodaj zagledamo Pogačnikov dom (2050 m). Z desne nas že nezadržno vabi Stenar. Pokrajina, po kateri pelje pot, je na prvi pogled pusta, toda kmalu opazimo, da je v skalnatih razpokah in na zelenih zaplatah polno planinskega cvetja: čudovite blazinice triglavske rože, rušnate zvončice, planinske spominčice. Naposled na skali pod Stenarskimi vratci (2295 m) opazimo napis STENAR. Nad meliščem pridemo do skalnatega praga kjer nekoliko poplezamo. Zdaj je nad nami le še kamnito pobočje, ki ga prekinjajo majhni šopi trave. Molče se zagrizemo v strmino in kmalu stopimo na dokaj udobni vrh. Vodič Dušan nam čestita, da nas je vseh 16 premagalo 1500 m višinske razlike v štirih urah in pol. Na vrhu se žal podijo megle, ki se le toliko razmaknejo da se nasproti nas občasno pokažejo obrisi Triglava in sosednjih vrhov. Ko se pričnemo spuščati se razjasni in za nami se drug za drugim razkrivajo mogočni vrhovi: Križ (2410 m), Razor (2601) in Planja (2453), desno od naše poti pa Bovški Gamsovec (2392), Pihavec (2419). Pogled navzdol seže do Kriškega jezera in še globlje do Trente, ki je ukleščena med strma pobočja. V dolino sestopamo vsak s svojim tempom, pri tem pa kar ne moremo verjeti da smo se prej vzpenjali po taki strmini. Na razpotju za Luknjo si privoščimo še zadnji počitek na vročem soncu in pri tem opazujemo mogočno triglavsko steno ter poti, ki se vijejo po njej. Ko sklenemo našo pot si v Vratih privoščimo še osvežilno pijačo in si zaželimo še veliko tako čudovitih izletov, kot je bil ta na mogočni Stenar.
OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih
Start ob 7,20
Višinska razlika: približno 1.500 metrov
Dolžina vzpona (čez Sovatno): 4 ure in pol
Vrnitev: do izhodišča po isti poti ob 16,20
Težavnost: Pot je dolga in zaradi precejšnje višinske razlike dokaj naporna. Razen prehodov čez skalnate prage v zgornjem delu Sovatne, kjer je potrebna večja previdnost, na njej ni težjih mest.
Število udeležencev: 16
Slike

Hits: 7