Izlet na Svinjak

Bovški Matterhorem, Bovški Stražar, nekateri domačini pravijo tudi Svinja, ker iz določenega pogleda vidiš podbradek, kakor pri svinji. Kar zanimiva gora. Se spominjam, ko sem prehodil vse gore naokoli le Svinjak se mi je zdel nekoliko prenizek za kakšno trofejo. Danes se moram nekoliko popraviti. Ko prideš iz gozdne meje je to pravi vršac. Strma in kar nekoliko prepadna slemena gore so kar vzpodbujala adrenalin naših pohodnikov. Na srečo je bilo suho in z nekoliko pazljivosti smo se vsi srečno zavzeli vrh. Tudi Marjetka, kateri so ob koncu tekaške mišice odpovedale poslušnost. Bojan, se je pa le nekoliko približal našemu cilju. Rekel je da je zelo užival, tudi medtem, ko smo mi grizli kolena. Seveda sami smo imeli nekoliko drugačno mnenje. Slikoviti pogledi z vrha na belo kačo reke Soče v dolini in na zasnežene idilične gore naokoli, so nam obogatile naše duše, naša srca.
Zanimiva je bil tudi današnja vožnja v Bovec. V Ljubljani sonce, pod Stolom dež in tudi naprej do Predela in nato spet razjasnitev. Zoran je med vožnjo skoraj vrnil, saj so nas črni oblaki nad Vrati in Golico kar nekoliko ustrahovali. Vztrajnost se nam je na koncu le poplačala. Že na izhodišču je jasno nebo pogrnilo lepo preprogo proti gori. Tudi sončni žarki so bili usmiljeni in tako nam je super vreme je služilo celotno pot.
Po skupinskem slikanju in obilni pojedini, seveda iz naših nahrbtnikov, smo počasi sestopili s te markantne gore. Previdnost in še enkrat previdnost je bilo naše vodilo pri spustu. Listje so prekrivalo tudi nekoliko mokro kamenje in tako bi lahko bil vsak negotov korak usoden. Naši vodniki z moderatorico Milko na čelu, so to vse predvidevali in opozorili na take nevarnosti in na srečo se je tako tudi vse le lepo končalo.
Na poti proti domu smo se ustavili v Trenti, kjer smo naš pogled usmerili proti Pagačnikovemu domu na Kriških podih, se potem ustavili tudi na Vršiču, kjer smo pozdravili naše sošolce iz tečaja in na koncu smo si okrepčali v gostilni v Žirovnici in se ob mega zrezkih kar nasmejali. Tu nas je obiskal tudi naš organizacijski vodja iz tečaja g. Jože Varl.
Bilo je lepo
Marjan Klančar
Slike

Hits: 23