Izlet na Veliko planino

Dokaj sveže jutranje sonce nas je pripeljalo do parkirišča gondole na Veliko planino. Zbralo se nas je skupaj 15 planincev in planink. Nekateri so odpovedali, a so jih nadomestili neprijavljeni in sicer Adrijana in Jaka.
Po kratki razlagi smo se napotili po markirani planinski poti proti Dolskem grabnu. Hodili smo lepo v skupini in pri cca 1000m prišli do odcepa lovske poti. Vmes smo nad krošnjami dreves skušali usmeriti pogled na stene Vrtov in Kuklarjev a nam le-te tega niso dovoljevali. Še dobro, saj smo tako hodili po senci. Vendar se nam je nekoliko višje le oprlo in pogled na pokrajino nas očaral. Krošnje drenes so se prelivale v različnih odtenkih zelenih barv in se ob steni Vrtov in Kuklarjev ter dalnje Planjave, Brane …. lepo prelile v divjo belino. Po prehodu nevarnejšega dela smo kmalu prišli na vrh Kuklarjev. Tu je bil počitek za nabiranje moči zadnjega dela vzpona. Le še 200m in smo bili že v družbi kravic in bikcev na Veliki planini. Nismo se posebej ustavljali za delj časa saj je bil naš cilj še kar precej oddaljen. Le tu in tam za priključitev in napitek smo si ga pa le vzeli. Tako smo prečkali planino Konjščico in se spustili do naslednje planine. To je bila planina Dol. Sveže kislo mleko, čeprav le v manjših količinah, nas je prav lepo osvežilo. Tu smo imeli tudi skoraj eno urni počitek, tako so lahko nekateri tudi nekoliko z zaprtimi očmi prehodili našo pot do tu. Sanj je bilo konec, ko smo se zbrali ob gasilski in nato odhod proti Martinj stezi. To je kar precej zračna potka ob ostenju Martinj turna in Rzenika. Seveda smo se pred vstopom v ostenje dogovorili za previdnost. Vsi smo tako počasi sestopali po ozki stezici ob steni in pogledi so bili tako usmerjeni le v varen korak.
Srečno smo presegle tudi ta del poti in nato nas je čakal le še dolg spust v dolino lepo po ključih. Vmes smo si ogledali tudi rov rudnika in podprli z palicami ogromno skalo na poti. Na koncu le še osvežitev pri Kraljevem hribu in povratek domov. Morda bi še omenil številko 4×3, zakaj to pa vemo le mi udeleženci izleta
Lep pozdrav
Marjan
Slike

Hits: 9