Izlet po obronkih Jablaniške doline

Lepo sončno spomladansko vreme in prijetna družba in še kaj je bil danes naš zvesti spremljevalec. Po zboru v Tivoliju in potem pridružitvi “domačih” planink in planincev v Zg.Jablanici smo začeli naš nekoliko drugačen planinski izlet. Bil je »POHOD PO OBRONKIH JABLANIŠKE DOLINE«. Vsakoletna tradicionalna prireditev, ki jih organizira društvo za razvoj podeželja LAZ
Na startu pri gasilskem domu so nas sprejele brhke domačinke s štrukeljci, ki so značilni za ta kraj. Za na pot pa so nas pogostile še z jabolki. Lepa panoramska pot je bila nezahtevna in speljana po gričih in dolinah po obronkih Jablaniške doline ter je vodila mimo domačij prijaznih ljudi, kjer so nam na vsakem koraku ponujali domače dobrote, prijazno besedo in nasmeh na obrazih. Z manjšimi prispevki pa smo vso to dobroto lahko tudi okušali. Ivan je bil kar nekoliko nejevoljen, saj si je želel daljše postanke, a ga je seveda žena zato nekoliko pocukala za rokav. Tudi naša gostja iz Mostarja, Cica, je vidno uživala v pogledih pokrajine in dobrotah domačih gospodinj. Čeprav smo hodili skoraj pet ur nas ta pot ni utrudila. Tako nam je bil pravi posladek končni vzpon do cerkve nad Gradiščem.
Na cilju – v vasi Gradišče pri Litiji smo si potem ogledali skrbno pripravljen kulturno zabavni program. Ob povratku pa smo še pokukali v Domačijo spominov, kjer je ob 40-letnici obnove gradiške cerkve sv. Magdalene na ogled razstava podobic in fotografij.
Na koncu se smo se vidno zadovoljni zbrali še pri domačiji naše vodičke Fani. Tu so nas je še dodatno pocrkljali z okusnim orehovim kruhkom, štrukeljčki in dobro kapljico.
Prav občutili smo vso to lepoto pokrajine in ljudi v njej in veseli smo, da smo vse to lahko tudi doživeli. Ob tem pa tudi zahvala naši planinki Fani, da nas je prepričala in potem popeljala po svojih domačih, nam neznanih poteh.
Lep pozdrav Marjan
Slike s pohoda

Hits: 3