Izlet po Rupnikovi liniji – Alpski zid

Zjutraj dež. Le kdo bo prišel danes na izlet? To smo se spraševali vsi, ki smo danes nastopali, bilo nas je 12 in to v prekrasnem, nekoliko drugačnem izletu.
Drugačen po tem, da nismo hodili navkreber, ampak smo hodili po podzemnih rovih in gozdnih poteh Javornika. Izven plana, pa smo v muzeju v Dolenjem Jezeru podrobneje spoznali naravo presihajočega Cerkniškega jezera.
Drago, ki je poznal prijatelja in teh krajev, nas je tako navdušil, da smo ogled alpskega zidu uvrstili v naš program. In imeli smo nekaj videti. Vodič nas je popeljal po neznanih poteh, tako da smo kmalu zagledali zapuščene ruševine zidu in raznih zgradb, katere so zgradili Siciljanski delavci. Domačini so jih v glavnem le usmerjali, prinašali hrano in seveda nekoliko “švercali”. Zid imenovan Alpski zid so gradili Italijani v veliki tajnosti. Kaj je to Alpski zid?. To so utrdbe in rovi na in pod zemljo, katero je Italijanska armada gradila ob svoji meji. Utrdbe alpskega zidu so začeli graditi v 30 letih prejšnjega stoletja. Namenjene so bile utrditvi meje med Kraljevino SHS in Kraljevino Italijo. Alpski zid je v dolžino meril 1850 km, potekal pa je po celotni kopenski meji, vzdolž francoske, švicarske, avstrijske in stare jugoslovanske meje. Ob meji z Jugoslavijo je potekal vzhodni del Alpskega zidu, ki je meril približno 250 km. Še veliko več smo zvedeli ob ogledu, zato pa kdaj pozneje. Prav neverjetno koliko truda so vložili Italijani za ta obrambni zid, kateri pa potem ni nikoli služil svojemu namenu.
Tudi naslednja postaja, to je ogled naravoslovnega muzeja nas je impresioniral. V veliki sobi je bila maketa jezera in okoliških vrhov. Nazorno je prikazovala dotoke in potem nastanek in tudi presihanje jezera. V multiviziji pa smo si potem ogledali tudi spreminjanje pokrajine skozi letne čase, njegovo floro in favno ob vseh letnih časi. Nekateri smo prvič od blizu videli ptiče kot so kosec, brinovka in še marsikatere ptice in živali, ki prebivajo le na tem čudovitem predelu Slovenije. Po zaključku smo potem krenili na Planinsko polje, kjer stoji razvalina, v preteklosti, enega najlepših baročnih gradov v Sloveniji. Le tega so po vojni razrušili domačini, kot nekakšno maščevanje proti vsem, ki so nekdaj živeli v tem gradu. Prava škoda je to bila.
Današnji izlet smo zaokrožili tudi pri Janovem prijatelju iz študentskih let, z dobro kavo in šilcem močnega. Na poti proti domu smo prečkali več kot 800m visoko in slikovito Bloško planoto, in tudi kosilo smo si privoščili.
Ker je bil to bolj sproščajoč izlet, vas vabim zato že prihodnjo soboto na nezahteven pohod na 1650m visok Kozji vrh nad Jezerskem. Vabljeni.
Naše dobra volja pa kakor vedno, nas vedno privablja k novim dogodivščinam in spoznavanju prekrasnih neznanih predelov naše Slovenije. In lepo se imamo.
PS. Vsem, ki se želite udeležiti izleta na Triglav, se čim prej oglasite pri Dragotu, da lahko opravi logistiko okoli izleta. Izlet bo predvidoma 31.8.2007 in bomo štartali v petek popoldne iz hale Tivoli. Več o tem prihodnjič.
Lep pozdrav
Marjan Klančar
Slike

Hits: 4