Izlet v neznano – Cirkulane

Organizator Pavel je pripravil izlet v vinorodno deželo. Kot se za izlet v neznano spodobi, ga je malce zamotal s postanki avtobusa v Tivoliju, na Dolgem mostu in v Domžalah. Tako je zmedel vse, ki so bili prepričani, da so uganili cilj.
Seveda radovednost marsikomu ni dala miru in vprašanja, kam gremo, so kar deževala pri postanku v Tepanjah. “Ne bo vam uspelo, to je Jelovica!” je bil edini namig, ki sem ga dal našim planincem. Komplicirano? Da in ne.
Šli smo namreč v Haloze, točneje proti Cirkulanam, kjer se je rodil znani ilustrator, animator, stripar in še kaj, starejši populaciji dobro znani Miki Muster. Povezava z Jelovico? Miki Muster je namreč tudi avtor kultnih reklam za Jelovico, Viki kremo, Medex in še katero, ki se nam je zasidrala v spominu, čeprav jih že desetletja več ne vrtijo.
Da ne govorimo o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku, stripovskih junakih, ki vsak zase predstavljajo eno človeško lastnost. Če jih slučajno ne poznate, se pozanimajte pri Marjanu, bojda stripe še vedno hrani v zaprtem kovčku.
Na izhodišču v ŠRC Šumica nas je pričakal njegov Mikijev nečak Milan, ki se je s pohodniško potjo želel oddolžiti stricu za njegova dela. Že na daleč je bilo opaziti, da gre za zanesenjaka, ki želi kar najbolje prestaviti svoje domače okolje.
Da bi lažje premagali Mustrovo pot, smo se okrepčali z zaseko in šunko, ter se židane volje opravili čez haloške gričke. Po poti smo se še nekajkrat okrepčali, enkrat je za to poskrbel Pavel, drugič pa prijazna domačinka. No ja, marsikdo si je privoščil še kak sadež z drevesa ob poti, pozabljajoč, da so enkrat dolgo nazaj, dva zaradi podobnega greha, izgnali iz paradiža.
Žal nam bolj megleni razgledi niso privoščili obilice razgleda, tako da so se naši horizonti končali že na Ptujskem polju in okoliških gričih, smo se pa zato zadržali malce dlje v cerkvi sv. Barbare v Cirkulanah, kjer nam je tamkajšnji župnik povedal veliko o zgodovini kraja, cerkve in prebivalcev.
Za izlet v neznano se spodobi, da se na koncu izvede srečelov, kjer ni praznih srečk. Lojze je poskrbel, da so pošle do zadnje. Le kako ne bi, ko pa so dnevi vse krajši, za hojo v temi pa je svetilka nujno potrebna. Ni hudič, da majhna priročna svetilka ne bi našla mesta v nahrbtniku, za nebodijetreba situacijo.
V Halozah se k dobremu golažu in glažku, saj vemo česa (konec koncev gre za čas Martinovega), se prileže tudi harmonika. Malce smo se zavrteli, nekaj zapeli, tema pa je dala očiten znak, da bo treba proti Ljubljani.
Uglašeni glasovi so nadaljevali petje na avtobusu in tik-tak smo bili nazaj v Ljubljani. Dobre volje, kot se za izlet v neznano spodobi. Nasvidenje ob letu osorej, Roman.

Hits: 10