IZLET V NEZNANO S PD ISKRA IN KPD HEJ GREMO NAPREJ

No, pa je minil tale naš izlet v neznano. Pravzaprav je bilo že vnaprej vse znano tistim, ki so bili z nami in KPD Hej gremo….v Kamniški Bistrici in tam okoli, saj smo se vendar že tam dogovorili, da se sigurno ne dobimo kje v Posočju, ali ob naši obali, ali morebiti celo čez mejo v Istri, kot ste nekateri predvidevali. Jasno je, da so nam dragi prijatelji iz Maribora pripravili srečanje in presenečenja (bilo jih je kar nekaj) v svojem domačem okolju.
Pred ogledom njihove prestolnice (s turističnim vodičem) Maribor imenovane, so nas postregli z vsemi dobrotami, ki si jih lahko zamisliš…..od pehtranke, kavice…..ta kratkih …..bom kar končal, saj bi z naštevanje vsega, spet dobil preblisk lakote in žeje.
Torej, sledil je kar dolg ogled mestnih zanimivosti z natančnim opisom vodiča. Še najdlje smo se zadržali ob najstarejši trti na svetu, pa v muzeju za njo, pa Drava je mirno tekla poleg nas, pa sonček je že dobil pravo moč…..a kaj, ko smo imeli pravzaprav še vse »ta glavno« pred seboj. In padla je komanda, takoj na avtobus in ……..kar poglejmo, kako so na svoji spletni strani okarakterizirali povabilo na današnji izlet:

23.10.2016 – Po Svečinskih goricah s člani PD Iskra Ljubljana
DOBIMO SE: ob 8.30 uri na glavni avtobusni postaji v Mariboru
POVRATEK: do 19.00 ure
PREVOZ: avtobus
STROŠEK IZLETA: 15 €
POTEK IZLETA: po uvodnem pozdravu s prijatelji iz PD Iskra iz Ljubljane, se bomo z lokalnim vodičem, nekje v uri in pol, sprehodili skozi mesto Maribor. Po prijetnem sprehodu se bomo z avtobusi zapeljali v Zg. Kungoto, kjer nas bo čakalo prvo presenečenje. Sledil bo nekje 3 urni pohod po lokalnih cestah in potkah, z lepimi razgledi po Svečinskih goricah, do Plačkega stolpa (509 m), kjer bo sledilo spet prijetno presenečenje. Nekoliko daljšemu postanku s prelepimi pogledi, po daljni okolici in nepozabnem druženju, bo sledil spust do naših starih znancev, kjer bomo deležni še enega presenečenja in tudi pete si bomo lahko nabrusili. Še preden se bo dan začel prevešati v noč, se bomo sprehodili do avtobusov, se poslovili z našimi prijatelji iz Ljubljane in se zapeljali nazaj v Maribor.
ZAHTEVNOST IN ČAS HOJE: okrog 4 ure lahke hoje, višinska razlika 300 m
OPREMA: udobni treking oz. športni čevlji, manjši nahrbtnik z rezervnimi oblačili vremenu primerno in veliko dobre volje.
ROK PRIJAVE IN ODJAVE: do četrtka, 20. oktobra 2016
VODNIKI: Igor Oprešnik, Andrej Kaučič, Alenka Sakelšek
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Igor Oprešnik, 041 985 048
Vse o njih tudi tukaj: www.hej-gremonaprej.si
Torej, da nadaljujem!
V Zgornji Kungoti je bilo presenečenje v obliki vira, ki odžeja in toplega obroka. Vse se je sicer dogajalo v počasnem tempu, naš Brane je raztegnil meh svoje harmonike, prvi plesalci so zaplesali, petje se je stopnjevalo v čedalje večjem krogu in še dobro, da je pripeljal kombi s hrano.
Dobro smo se podprli, Igor je namenil nekaj besed našemu pohodu in sledilo je novo presenečenje……po lepi asfaltirani cesti smo morali začeti hoditi….taka je pač planinska navada, avtobusa pa so vodje poslali tja, kjer naj bi nas proti večeru spet čakala. Tako je tudi bilo, a vmes smo ene tri ure hodili, ob poti nabrali nekaj vrečk dežnikaric, na koncu kar malo grizli kolena do mogočnega Plačkega stolpa. Jasno, navalili smo gor, saj le bilo do vrha le 130 stopnic. Razgled z njega na vse strani neba nam je v prečudovitem vremenu pričaral vse lepote tega območja. Videli smo vse, od avstrijskih zasneženih gora v daljavi, do Pohorja, Donačke gore ter hrvaške Ivančice in seveda Slovenskih Goric, Šentilja itd. Malo stolpom pa spet obljubljeno presenečenje v obliki obloženih kruhkov, pa kaj bi to, sledila je prav mogočna (prevelika mera bi človek rekel) degustacija štirih vrst vin, po pečenem kostanju je dišalo, tudi privoščili smo si ga in ponovno Igor…..gremo! Ni čudno, da ima njihovo društvo tako ime….in seveda smo ga malo z zamudo tudi ubogali ter se napotili mimo stolpa na eno skupinsko (bolj polovično) fotografiranje ter proti dolini. Jasno, ker presenečenj ta dan ni manjkalo, smo kmalu prispeli do vinogradniške kmetije s prenovljeno vinsko kletjo, ki smo si jo v več skupinah tudi ogledali. Še pred tem pa nas je zunaj čakal prigrizek in ….kaj mislite še….ja degustacija vendar. »Končno« bi rekli najbolj navdušeni degustatorji!!!
A čas nas je že pošteno priganjal, sončni zahod smo že davno pofotkali, spust do avtobusov je minil že v temi in s pesmijo na ustih in kot bi mignil, smo se morali pri avtobusih posloviti od naših prijaznih gostiteljev. Naš šofer nas je že pošteno priganjal, a še je ostal čas za en prav poseben pozdrav. Prijatelji »Hej gremo naprej« so vstopali pri prvih vratih avtobusa, se z vsakim posebej rokovali, objeli…… in zadaj zapuščali avtobus. Res ganljivo prijateljsko slovo!!!
Današnjo nedeljo sta Ljubljančanka Alenka in Mariborčan Igor s svojimi pomočniki, skoraj stoterici nam udeležencev, polepšala do take mere, da nam bo v naših spominih imela večno svoje mesto. Hvala vama, v imenu vseh nas!
Ne zamerita mi, če sem kaj pomembnega izpustil, je bilo toliko vsega……
Vtise sem skupaj spravil
Franci Hrastar v poznem večeru s 23. na 24 oktober 2016

Hits: 34