Izlet v neznano – Sv. Trojica

Naše društvo že od ustanovitve organizira jesenske izlete v neznano. Tudi letos je bilo tako. Glavni organizator letošnjega izleta je bil Pavle. Zgodaj zjutraj smo zbrali v Tivoliju. Glede neznanega smo vedeli le, da gremo proti Štajerski saj nas pri skaklnici čaka naš vodič in organizator. Po kratkem postanku smo tako nadaljevali pot proti neznanem kraju. Po pozdravu nas je Pavle takoj zaposlil z vprašanjem kam gremo. Kar dolgo smo ugibali. Kar naenkrat pa pravilen odgovor, gremo na Sveto Trojico. No pred obiskom cerkve in prostorov SV. Trojice smo se ustavili ob Trojiškem jezeru. Tu nas je Pavle počastil z okusnimi sendviči in se potem napotili okoli jezera. Trojiško jezero ali tudi Gradiško jezero, ki obsega okoli 50 ha in je nastalo z zajezitvijo potoka Velka v drugi polovici 19. stoletja. Je eno od skupaj petih zajezenih jezer v Pesniški dolini.Trojiško jezero je predvsem namenjeno ribolovu in ribogojništvu. Okrog Trojiškega jezera je speljana 3 km dolga sprehajalna pot, na kateri se nahajajo energetske točke. Kaj veliko časa se nismo ustavljali ob njih saj je bilo dokaj hladno in tudi časovno se ni izšlo. Največja znamenitost kraja je velika baročna cerkev s tremi novimi zvoniki, pa tudi stopnice, ki vodijo od cerkve do akumulacijskega jezera in ob katerih je križev pot. Sveta Trojica je ogledna točka za romarje. Veliko zgodovinskih zanimivosti nam je povedala vodička o kraju in in cerkvi. V kletnih prostorih smo pa imeli še pogostitev s pecivom namazanem s zaseko pa tudi degustacijo njihovega vina.
Po ogledu nas je čakala pot v kraj Negova. Tudi tu smo zvedeli mnogo znamenitosti o kraju in gradu. Hkrati pa smo imeli predstavo vodičke z prleškim narečjem. Grajski kompleks Grad Negova ima status kulturnega spomenika državnega pomena in je arhitekturna, turistična ter poslovna celota, primerna za poslovna srečanja, izobraževalno dejavnost, prireditve in organizacijo praznovanj ter porok. V sklopu grajskega kompleksa je urejen bogat zeliščni park. Od leta 2015 je grad tudi eno od šestih svetovnih prizorišč FIAP za razstave umetniške fotografije.
Naš končni cilj je bila zgodnje popoldansko kosilo pri Moniki, le streljaj stran od Pavletove nove rezidence. Seveda ni manjkala niti glasba in ples. Nekateri so si ogledali tudi Pavletovo tako imenovano rezidenco. Čas je potekal po svojem in tako smo ob pol sedmih zaključili naš izlet v neznano in se odpeljali proti Ljubljani.

Hits: 20