Izlet Matkov škaf

Izlet na Matkov škaf

Za prevoz do Matkovega škafa sem se odločila za avtobus. Ture se je udeležilo 16 pohodnikov iz Ljubljane, v Matkovem kotu pa so se nam pridružila še dva vodniška kolega: Žiga in Robi z Jernejo.
Na startu v Matkovem kotu smo preverili opremo in razdelili čelade in dereze pohodnikom, ki tega še niso nabavili. Žiga, domačin, nam je, na kratko, predstavil dolino Matkovega kota, pa tudi Solčavsko. Malo čez 9. uro smo pričeli s hojo, prečkali melišče in se prvič ustavili v gozdu, kjer smo občudovali orhidejo Lepi čeveljc. Jutranje rose še ni posušilo sonce, zato je bila še zanimivejša za fotografe. V daljavi smo že videli Matkov škaf in ostenje, s katerega pada pozimi sneg, sedaj pa voda. Ko smo prispeli do sten smo si nadeli čelade, ko pa smo prišli do snežišča pa tudi dereze. Nekateri so jih imeli prvič na nogi, vendar pri hoji niso imeli težav. Škaf je bil letos bolj skromen z višino, napravili smo nekaj fotografij potem pa kaj hitro sestopili, ker je bilo v bližini več sveže odlomljenih kamnov. Na toplem soncu smo napravili pavzo za malico. Žiga se je tu od nas poslovil, povabil nas je, da februarja ponovno pridemo, tokrat v Potočko zijalko. Pri sestopu je bila pred nami Olševa, zjutraj še zasnežena od včerajšnjih padavin. Ponovno smo se ustavili pri orhidejah, tokrat za dlje in bili res navdušeni nad to, že od leta 1922 zaščiteno rastlino. Danes jo ogroža predvsem spremenjen način gospodarjenja z gozdovi in posegi v naravo na območju rastišč. Naš naslednji postanek je bil center Rinka, kjer smo si ogledali multimedijsko predstavitev dolin Robanov kot, Logarska dolina in Matkov kot, ter razstavo o življenju in naravi Solčavskega. V prodajni galeriji so bili na voljo izdelki iz solčavskega gorskega lesa, volne iz avtohtonih ovc jezersko-solčavske pasme, izdelki iz Solčavskega marmorja ter živila iz kmetij. Začutili smo, da domačini živijo s tem Centrom. <>
Mimo Podvolovljeka in Kranjskega raka smo se pripeljali do Černivca, kjer so nam postregli z enolončnicami. Po tem postanku se je naš izlet bližal koncu, izmenjali smo si še nekaj vtisov in se nasmejani poslovili v Tivoliju.
Alenka Sakelšek
Slike

Hits: 1