IZLETNIŠKE NOVICE ( posebna izdaja)

Rubrika: AKTUALNO

Planinsko društvo Iskra Ljubljana je na praznični dan in v počastitev Dneva upora proti okupatorju organiziralo celodnevni planinski izlet na 997 m visoki Kozlek pri Ilirski Bistrici. Planinskega Izleta se je udeležilo 33 planincev, ki so opravili pohod iz vasi VRBICA preko JABLANICE (427m), SV. MARIJE SNEŽNE (500m), SOPILA (870m), SREDNJEGA VRHA (923 m) do koče na KOZLEKU.

Povratek je bil organiziran v vas TRPČANE (430m), kjer je pohodnike po zasluženem kosilu počakal avtobus. Cenovno izredno ugoden izlet v organizaciji Francija Hrastarja in vodnika Jana Skoberneta je v celoti uspel.
Rubrika: PO SLOVENIJI

Neutrudna blogerka in planinka Mojca Luštrek je na je v svojem blogu temeljito obdelala ta del Slovenije in zajela vse posebnosti, ki so jih na svoji poti srečali in videli tudi udeleženci PD Iskra Ljubljana. V tokratni posebni izdaji zaradi časovne stiske dežurne poročevalke bralcem nudimo samo povezavo na spletno stran.
Rubrika: BOTANIKA

Na vršni ravnini Kozleka je bilo opaženih nekaj primerkov velikonočnice (Pulsatilla grandis), ki je ena najbolj znanih predstavnic slovenske flore. Redkost, privlačnost in ekološka občutljivost jo uvrščajo med naše najbolj ogrožene rastlinske vrste.

Spada v rod kosmatincev (Pulsatilla), ki je eden izmed rodov velike družine zlatičnic (rodovi: zlatice – Ranunculaceae, vetrnice – Anemone, telohi – Helleborus). Raste na kamnitih travnatih pobočjih; na apnencu. Vsa rastlina je svilnatodlakava, cvetni pecelj in vratovi se po cvetenju zelo podaljšajo. Cvet je pokončen, svetlovijoličast.
P. S. Ker uradni viri navajano, da je velikonočnica endemit in cveti samo na Boču in v okolici Ponikve, avtorica prispevka dvomi v pravilno poimenovanje primerkov, ki so bili locirani na Kozleku. Je pa prav gotovo bližnji sorodnik in iz rodu kosmatincev.

Rubrika: ČRNA KRONIKA

V soboto, 28. aprila 2013, je med 17. in 18. uro na parkirišču v Pivki prišlo do odtujitve šestih nahrbtnikov, ki so jih neznane osebe brez posebnega truda vzele iz prtljažnega prostora malega avtobusa. Oškodovanih je 6 planincev PD Iskra Ljubljana, skupna škoda znaša 5000 EUR. Primer preiskujeta policista M. in K. iz Policijske postaje Postojna. Preiskava je v teku, o reševanju škodnega primera bomo ažurno poročali.
Rubrika: MALI OGLASI

Iščemo družbo za preživljanje prostega časa v naravi, dobri družbi, ob zimzelenih melodijah, spoznavanju arhitekturnih in geografskih posebnostih, gurmanskih specialitetah in novih avanturah. Ponudbe pod šifro: Z nami ni dolgčas!
Rubrika: REKLAME

Okrepčevalnica KOČANIJA, Janez Grilj s.p., Trpčane 41B. Nudimo malice, po naročilu pripravljamo pogostitve za večje družbe in praznovanja. Tel. 031 373 699. Vabljeni!
Rubrika: ČRNI HUMOR

Se srečata Tinko in Tonko, pa Tinko vpraša: »Hej, kje si se potikal včeraj«
Tonko žalostno odgovori in se kislo nasmiha: » Ne boš verjel. Na krasnem izletu sem bil, čisto na drugem koncu Slovenije. Na Kozleku, prvič. Odlična organizacija, krasna pot, ne prestrmo, slikovito, dobra družba, avtobusni prevoz, dobro kosilo, odlično vodenje, ni, da ni! Poceni, skoraj zastonj!«
Pa Tinka zanima: »Kako to, da nisi navdušen nad tako enkratno organizacijo in samih superlativih?«
Pa pravi Tonko: » Zame ni bilo poceni…..barabe tatinske so mi s parkiranega avtobusa ukradle »rukzak«. Izlet me je »koštal« 1000 EUR.
Zapisala dežurna novinarka N.U.
Slike

Hits: 10