Jurčičev pohod

Vreme je bilo primerno za hojo, pa tudi veselja ob poti ni manjkalo. Znamenitemu pisatelju Josipu Jurčiču, ki je za ljudi na sončni strani Alp spisal prvi slovenski roman Deseti brat, bi bilo kljub njegovi skromnosti zagotovo prijetno pri srcu, ko bi mogel videti to množico ljudi, ki so v njegov spomin prehodili dobrih 12 kilometrov dolgo pot. Prav danes namreč mineva 168 let od njegovega rojstva. Že v zgodnjih jutranjih urah so prvi pohodniki krenili iz starega mestnega jedra v Višnji Gori proti razvalinam gradu nekdanje grajske gospode in naprej do Pristave ter skozi bukov gozd do Zavrtač. Na Polževem sta pohodnike pričakala godba na pihala in topel čaj. Sledil je kratek vzpon do cerkve Svetega Duha in nato spust v kraje nekdanjih vaških posebnežev in zaljubljencev, o katerih je Jurčič tako vneto pisal.
Društvenega pohoda se je udeležilo 13 naših članov, pridružil se nam je tudi Evgen, ki je bil včasih Iskraš. Na postaji izgubili Mirana, ki je najbrž odšel po svoje. Njegovega mobitela pa nihče od nas ni imel.
Letošnji pohod je bil še posebno prijeten, ker ni bilo nič ledu in tudi dokaj suha pot. Med potjo pa smo lepo hodili, kljub gneči v skupini in to do konca do postaje v Ivančni Gorici, kar me je še posebno razveselilo.
V Muljavi smo se na koncu odločili za povratek v Ivančno Gorico, ker je bil prevoz iz Krke nekoliko zgodnji pa tudi prepozen, da bi potem ujeli vlak za Ljubljano.
Lep pozdrav
Marjan
Slike

Hits: 9