Kojnik,Golič,Lipnik

Na parkirišču Dolgi most se nas je zbrala prijetna druščina 20-ih zagretih in novih doživetij pričakujočih članov našega društva….nekateri so se ustrašili slabega vremena in odpovedali tik pred zdajci.

Vsi smo s strahom pogledovali v nebo, ki nas je malo poškropilo, a bolj kot smo se bližali našemu parkirišču, ki je bilo določeno za štart pohoda, lepše je bilo vreme. Vreme nam je služilo celo pot, sicer je nekoliko pihljalo kot se za Primorsko spodobi , ravno prav, da je bil pohod prijeten.
Pot nas je peljala mimo meni in verjamem tudi še komu izmed udeležencev neznanih krajev, strnjenih vasic z ozkimi uličicami in cestami, lepimi vrtovi, cvetočimi drevesi.
Naš izlet smo pričeli na parkirišču ter ga nadaljevali po kolovozu, gozdni poti, ki nas je pripeljala na travnato pobočje , kjer smo opazovali narcise, velikonočnice ter druge rožice. Pot nam je prekrižal tudi mlad srnjak ….a zaradi hitrosti nam je ušla vsebina na štirih nogah za divjačinski golaž. Na Goliču smo opazovali kroge iz kamenja, ki so jih baje naredili Nezemljani ob pristanku …nekaj so nam še napisali a nismo razumeli…saj nismo na njihovi valovni dolžini. Srečali smo le malo planincev.
Osvojili smo tri vrhove, na vsakem smo naredili zgodovinski posnetek, se okrepčali, zaužili priporočena zdravila po kapljicah, se oddahnili in krenili navzdol proti parkirišču seveda z vmesnimi postanki. Razgledi so bili lepi…videli smo morje, Trst, Koper in Slavnik ter vse do Učke.
Prehodili 14 km z 600 m višinske razlike v 5 urah…kar je spremljal in meril naš Lojze, ki ima povezavo z “ata Googlom”, tako smo vedeli kje hodimo in kaj delamo …le to je pozabil povedati koliko kalorij smo porabili…. poletje prihaja v deželo pa mora ženski del ekipe paziti na linijo za morebitno poležavanje na plaži nekje v južnih krajih.
Prijetno utrujeni in lačni smo naš izlet zaključili na kmečkem turizmu v Hrastovljah. Z pogledom na zgodovinsko cerkvico in kip žene nam je hrana prijetno teknila, naredi smo rezime ture, pohvalili našega vodnika Marjana, ki nas je varno pripeljal na cilj.
Le škoda, da nismo pogledali tudi v notranjost te zgodovinske cerkvice …morda pa je to namig za naslednji izlet v ta konec naše lepe domovine.
Cirila Skvarča

Hits: 18