Komen

VSAK DAN NEKAJ NOVEGA ali ko KAMEN postane KOMEN

 Celo življenje se učimo. Novih besed, svežih  spoznanj, zanimivih krajev, srečujemo zanimive ljudi in si plemenitimo spomine.  Tokratno spoznanje ni vezano na planinsko tematiko, prav tako ne na imenitno druščino planink in planincev, s katerimi smo preteklo nedeljo, 27. junija 2021 planinarili in raziskovali zame popolnoma novo in nedolžno Smrekovško pogorje. Oba obiskana vrhova imata dve imeni:  uradni Komen je ljudsko poimenovan Kamen,   vrh Veliki  Travnik  (1637 m) pa je bil dolga leta imenovan Turnovka. Lesen Joškov stolp kraljuje nad prečudovito in skoraj neobljudeno planino, na kateri stoji planinska koča, ki jo upravlja PD Ljubno. Vikend oskrbniki  so določeni za celo leto vnaprej; prepričana sem, da so vsi gostoljubni, srčni in ustrežljivi, tako kot sta bila ob našem obisku Mija in Tone. Koča načeloma ne nudi kuhanih obrokov, naša druščina pa si je v intimi, ki spominja na domači vikend, lahko privoščila imenitno joto in hladno pivo po ceni, ki bi si jo upokojenci, ki smo sicer  ravnokar prejeli »dodatek za rekreacijo«, iskreno želeli vsak dan in povsod. Še kje lahko popijete hladno pivo in poklepetate z oskrbnikom za samo 2,20 EUR?

 

Ups, zaneslo me je. Nove besede, nova doživetja, nova spoznanja…..o tem sem želela deliti mnenje z vami. Torej, nova beseda, ki jo po mojem mnenju poznajo samo moški poznih srednjih let in seveda poznavalka Lea, je ABARTH. Prvič slišala, trikrat ponovila,  si jo vtisnila v spomin, potem pa za tolmačenje povprašala strica Googla. Zakaj? Čisto enostavno, dejstva so jasna –  je pa zgodba malce daljša in se prične na križišču v Radmirju, ko nekajkrat »malce starejši » model limuzine RENAULT LAGUNA,  v katerem so štirje potniki, med njimi vodnik tokratnega izleta,  v koloni šestih vozil kot zadnji sledi hitro vozečemu in vodilnemu Dušanu  proti Ljubnem in naprej proti Ljubenskim Rastkam. V križišču v Radmirju  naredi BRUUUUUM,   BRUUUUUUM in takrat spoznam vso veličino, globino in glasnost besede ABARTH. K sreči je voznik Andrej poklicni mehanik, specializiran za Renault. Ustavimo, preverimo, pregledamo, preizkusimo…..nič vidnega, avto se premika, zvok pa pri vsakem dodajanju plina narašča in skoraj ne pušča dvoma,  da je težava v loncu za izpuh ali vsaj enem od njegovih delov. Medtem je vseh pet vozil  že daleč spredaj, odcepi na vseh križiščih so neverjetno enotni:  levo, desno in naravnost: Smerokazov dovolj in zelo nazorni:  Komen levo, Komen naravnost, Komen desno. Gozdnih  in dovoznih poti na izbiro za celodnevni potep.

 

Pa smo  tudi mi uspešno našli izhodišče pod prelazom  Hlipovec. V hlad gozda, med visoke trave, nastavke polja borovnic in brusnic, na vrhove in grebene s pogledi na Uršljo goro, Raduho, Peco in vse doline med njimi. Neizmerno lepo je bilo in izlet je bil skoraj butičen. Neobljudeni vrhovi, nekaj naključnih planincev in gostoljubna Koča na Travniku ( 1549m). Lepo smo hodili, 23 nas je bilo,  veliko smo videli in doživeli in zadovoljni smo bili. Tako kot vedno. Konec dober, vse dobro. Morebiti sta za lepo  doživeto nedeljo poskrbela tudi Ciril in Metod, katerima je posvečena lepa lesena kapela pod vrhom Komna. Vsi pohodniki Slovenske planinske transverzale so tu že pohajali; nekateri pa smo bili prvič, zagotovo pa ne zadnjič.

 

Vtise zbrala in tolmačenje nove besede iskala

Nadja Uršič

 

Kamnik, 30. 6. 2021

 

Še tolmačenje za radovedne, kot ga ponudi Google:

 

Izpušni sistem Abarth: od športnega zmagoslavja do komercialnega uspeha

Leta 1949 je Carlo Abarth ustanovil podjetje Abarth & C., z izvrstno vizijo, kako z inovacijami z dirkalnih stez pritegniti pozornost širše javnosti. Rezultat so bili kompleti opreme za prilagoditev serijsko proizvedenih avtomobilov, kar je povečalo njihovo moč, največjo hitrost in pospešek. Bistven del slovitih kompletov je izpušni sistem, ki je z leti postal prava ikona “Abarthovega sloga”. Uradno je bil predstavljen pred 70 leti na avtomobilskem salonu v Torinu 4. maja in je požel takojšen uspeh. Prvi prototipi so vsebovali preprost, a inovativen sistem, ki je izstopal po svoji zmogljivosti, ter nezgrešljivem, pridušenem, a vendar polnem zvoku. V samo nekaj letih je podjetje Abarth & C. postalo globalna korporacija: leta 1962 so s 375 zaposlenimi proizvedli 257.000 izpušnih sistemov, 65 % so izvozili. Njihov uspeh je bil takojšen in izjemen. Prvih 50 primerkov je bilo vgrajenih v Fiat “Topolino”. Izpušni sistem je bilo mogoče vgraditi številne Fiatove modele – od 600 in 1100 do 1400 in 1500 -, a največji uspeh je doživel s Fiatovo ikono: legendarnim 500. Carlo Abarth se je zaljubil vanj, kar je vodilo k nastanku prvega modela Fiat Abarth 595, ki je kmalu začel nizati zmage na različnih dirkališčih. Hkrati je blagovna znamka predstavila tudi svoje znane komplete za prilagoditev modelov 500, ki so hitro postali zelo zaželeni.

Hits: 112