Kostanjev piknik na Krasu-Prvačina

Kostanjev piknik na Krasu-Prvačina

Kostanjev piknik na Krasu in ogled kraške jame v osrčju Gorenjske!
V oktobru je Iskrino Planinsko društvo uspešno izpeljalo dva prelepa izleta z udeležbo, kot se spodobi za naša druženja. Tudi čemerno jesensko vreme, značilno za letošnji oktober, nas je ob vnaprej planiranih nedeljskih terminih, tokrat pustilo na cedilu, saj sta nas druga in zadnja nedelja v oktobru presenetila z vremenom, kot naročenim za izleta, ki smo ju izpeljali.
Na Trstelj, vzpetino, ki se dviga nad Dornbergom in Prvačino na obrobju Krasa blizu Nove Gorice se nas je namenilo preko štiridest, tako da smo skoraj napolnili avtobus v Ljubljani. Naša Vojka, vodja tokratnega izleta, je za lažji vzpon pregovorila šoferja, da nas je pripeljal nekje do sredine pobočja. Krenili smo po strmi poti proti vrhu in tik pod njim smo gobarji nabrali toliko dežnikaric, da bi lahko za vso druščino priredili gobarski in ne kostanjev piknik, ki nas je čakal tam daleč doli v dolini med vinogradi v lovski koči nad Prvačino. In po prihodu na vrh nas je čakalo kar nekaj presenečenj. Od Dragovega požirka viskija ob njegovi šestdesetletnici – še enkrat iskrene čestitke – , do velikega antenskega stolpa ovenčanega tudi z Iskrinimi antenami in do nepozabnega razgleda. Lahko smo občudovali tako zasneženi Triglav in Kanin v daljavi, kot naše modro morje in Tržaški zaliv tja proti jugu, po katerem je ravno takrat razprostrlo svoja jadra blizu dva tisoč jadralcev, udeležencev tradicionalne regate Barcolane, ki so za naš pogled izgledali kot drobne bele pikice. Prav težko smo zapustili uživajoče razglede in se odpravili v dolino. Pot je bila nepričakovano dolga, tako da smo prve vinograde nad Dornbergom dosegli že prijetno utrujeni. Malo nam je spet pomagal avtobus, ki nam je prihranil hojo po asfaltni cesti do Prvačine.
O Prvačini le to, da prvi najdeni zapiski iz tega kraja izhajajo iz davnega leta 1323, ko so 20.februarja na prvačkem hribču v vinski kleti in prisotnimi pričami, pričeli sklepati prve kupčije o nakupu oziroma prodaji posesti pod nadzorstvom notarja Zambonusa iz Gorice. V naslednjih desetletjih, stoletjih so bili notarji večkrat v Prvačini in tako so bile kupčije verodostojne, tako se že leta 1361 pojavi v kraju prva upravna enota. Značilnost tega kraja je tudi prvačka pleh muzika, ki je letos praznovala častitljivo 250 letnico in pa seveda sodobni vinogradi in nasadi breskev ter češenj na gričevju okoli Prvačine. In tudi to je treba vedeti, da nikjer v vsej Vipavski dolini češnje ne dozorevajo tako zgodaj, kot tukaj.
Torej iz avtobusa, ki nas je odložil sredi Prvačine, je bilo potrebno spet peš še v hrib med vinograde do lovske koče, tam pa je že prijetno dišalo po dobrih klobasah in slastnem kostanju. Naši planinci Vojka, Borut in Tatjana so skupajz domačini Borisom, Andrejko in Patrikom uredili vse potrebno za naš sprejem. Kuhane klobase, slasten pečen kostanj in za sladico dežnikarice na žaru, ki smo jih pazljivo prinesli iz vrha, ja kaj nam je pa še manjkako Tudi prijetna domača glasba je odmevala naokrog. Tako prijetno presenečen sem bil, ko sem prvi pridivjal na cilj, in me je Tatjana sicer malo čudno gledala in nekaj momljala o infarktu, da sem s ponujenim moštom kar malo pretiraval ob gašenju res hude žeje. In niso še vsi udeleženci niti prispeli na prizorišče, ko je bilo treba odpreti plesišče, za kar sem se zadolžil kar našo Sonjo in še enim domačinom – kitaristom Darkom, katerega naloga je bila skrbeti za glasbo, tako v živo, kot kasetno. Moja ta domača me je sicer nekaj s strani grdo pogledovala, vendar sem ji le dopovedal, da je to le planinski izlet, kjer pravijo, da je marsikaj dovoljeno, pa četudi nismo na ne vem kakšni nadmorski višini. In ta moja plesna točka ni bila zaman. Do trde noči smo se prijetno zabavali, in ni bilo udeleženca, ki bi mu bilo žal , da je šel z nami tisto lepo nedeljo. Še pot do Ljubljane, seveda z obveznim postankom, je prehitro minila. In tistim, ki jih tokrat ni bilo z nami lahko povem le tole – to enkratnost se ne da ponoviti, to je treba doživeti takrat, ko se dogaja.
Za iskrin časopis
Franci Hrastar

Hits: 10