Krvavica

Sobotno toplo junijsko sonce je že navsezgodaj pokazalo svoj namen. Ustvarilo je prijeten dan, katerega smo planinci našega društva izkoristili za pohod na kar odmaknjeno in dokaj neznano goro Krvavico. Slišali smo, da so iz  nje celjski grofje porinili  ubogo Veroniko Deseniško v prepad. Zanimiva je bila tudi med 2. svetovno vojno, saj so ji takrat razstrelili njen bok. Zato  nas je nevidna sila prav  vlekla na to gora, katera ima tako burno zgodovino.
Zbrali smo se pod Halo Tivoli in mimo Trojam prispeli do Vranskega ter zavili proti Loki. Tu na koncu vasi smo se opravili z palicami in pohodnimi čevlji ter krenili po ozki a lepo markirani potki potki proti vrhu. V začetku bolj položna pot a se je kmalu postavila bolj pokonci. Tako, da smo morali na enem mestu celo plezati z pomočjo klinov in zajle. Tu je namreč edino naravno okno v Zasavju. Kako strmo je bilo je okusil naš planinec Marko, kateri ni prenesel vseh naporov in je moral goro zaobiti ter  se nam je potem priključil skupaj z ženo pri spustu iz Krvavice. Višina gore ne presega 1000m zato smo po uri in še par minut prispeli do zanimivega vrha. Okoli in okoli so bile prepadne stene, pogled na okolico pa je bil nekoliko okrnjen zaradi nizkih koprenastih oblakov. Vseeno smo se na vrhu zadržali kar eno uro. Tako smo vsi v miru pojedli, se napasli rožic in potem krenili po strmi potki v dolino z druge strani gore. Ko smo prispeli do koče je bilo še vse zaprto. A kmalu nato smo zaslišali avto, kateri je pripeljal gospodarja in seveda pivo je takoj začelo odtekati v suha grla.
Po gasilski smo zapustili kočo in po divji grapi ob potoku in z gosto reso zaraščeno potjo, spustili v dolino. Večkrat smo tudi prečkali kamnito strugo potoka in si tako lahko ogledali tudi nekaj kratkih slapov in kamnitih pregrad katere je struga potoka vklesala v svoji dolgi zgodovini.
Imeli smo tudi neki neprijeten dogodek. Naša planinka si je namreč zvila gleženj. Dogovorili smo se, da  bomo ponjo prišli z avtom. Nesreča na srečo ni bila tako usodna in rešitev smo lepo izpeljali.

Po kosilu v Trojanah smo se dogovorili za naslednji izlet in se prijateljsko poslovili.

Lep pozdrav

Marjan Klančar 

Hits: 17