Kum 2013

Ko se konec tedna jutro zbudi, je potrebno iti kam v hribe. Toda kam? Pogledam na plan spletne strani PD Iskra in tu najdem pravo stvar. Pri nas je dobra družba, razpisani so prav prijetni izleti. In tudi današnji je bil. Torej zimski pohod na Kum. Lepo.
Vlak nas je odpeljal še po temi do Hrastnika. Tu smo si nekoliko ogledali položaj. Nekako znan kraj se nam je zdel. Ja seveda, vsako leto imamo tu pohod na Kopitnik. Toda danes gremo v drugo smer. na cca 1200 visoki Kum.
Čez most in nato navkreber. Po lepi potki, ki je bila v začetku nekoliko spolska, a brez snega smo lepo v koloni pešačili proti našemu cilju. Kar nekaj ljudi se je pridružilo temu pohodu med njimi tudi planinec s samo eno nogo. Pohvalno. V nadaljevanju pohoda čez travnik in vasico nas je pozdravljalo toplo sonce. Tudi pogledi na Šmohor, Gozdnik, in še na nekatere griče so nam dajali še dodatno voljo, saj bo tako na vrhu razgled še bolj veličasten.
In res je bil. Naprej smo se v koči nekoliko opomogli spili kuhančka in nato odšli občudovat sijajen in jasen razgled tja do Snežnjika, Gorjancev, celo smučarsko progo na Sljemenu smo videli. Res je prijeten občutek, še posebno, ker smo bili ponavadi na vrhu deležni pravega snežnega meteža ali pa mrzlega vetra.
Bližal se je čas odhoda, a glej Jan bi rad še kar naprej občudoval vršace Kamniških plani in Pohorja. Kar težko ga je bilo pregovoriti. Bo že prišel za nami, smo si dejali in krenili v dolino. Vlak nas najbrž ne bo čakal. In res je bil kmalu za nami, sicer s pomočjo GSM-ja. Med potjo smo se ustavili pri lovski koči, kjer smo pozdravili tudi Milko in Srečkota ter se tudi nekoliko odžejali. Preostala nam je le še pot po cesti do železniške postaje Trbovlje. To, hoja po cesti, nam sicer ni bilo najbolj po volji a druge poti ni bilo. Smo pa se še enkrat ozrli na prehojeno pot in na lepo z soncem obsijano pokrajino pod nami in na dimnik, ki je bil vedno višji mi pa vedno nižje.
Po dobri uri smo tako prispeli na postajo in kmalu nato vstopili tudi na vlak, ki nas je varno pripeljal domov.
Lep pozdrav
Marjan
Slike

Hits: 6