Leše

Letošja pot v neznano nas je peljala v Koroško vasico Leše. Kakor običajno smo med vožnjo uganjali kam nas bo Nadja zapeljala. Povedala nam je nekaj o kraju in potem je Lidija s pomočjo Googla ugotovila kam smo bili namenjeni. Izlet je potekal po lahkih označenih planinskih poteh; kolovozne poti, gozdne in travniške steze, nekaj tudi po makadamskem in asfaltiranem cestišču, speljan po valovitem svetu z nekaj vzponi in spusti ter prelepimi razgledi. Pred pohodom smo se sprehodili po vasici in si ogledali vhod v jamo premogovnika, kjer nam je lokalna vodička povedala tudi nakaj o zanimivem kraju Leše.

Leše so naselje, večidel strnjeno v hribovski globeli in deloma razloženo po pobočjih nad Prevaljami v Občini Prevalje.
Naselje leži na nadmorski višini od 530 do 675 mnm pod vzpetinama Kal (1105 mnm) na jugu in Volinjak (886 mnm) na zahodu. K naselju spada še zaselek Volinjak. Ime kraja razlagajo iz besede leska, leskovje, povsod kjer naletimo na tako krajevno ime, je gotovo dosti leskovja v okolici.
Leše so bile sprva naselje, kjer so samevale samotne kmetije, od katerih večina obstaja še danes. Že v leškem rokopisu iz 18. stoletja so omenjene kmetije Pristov, Vojak, Kunc, Jakopič, Kočan, Jež in Obretan, večkrat je omenjena tudi Papeževa kmetija.
Leta 1818 so v kraju odkrili premog in ga začeli 1822 kopati za potrebe železarne na Prevaljah. Do sredine 19. stoletja je bil to največji premogovnik na Slovenskem. Rudnik so do sredine 20. stoletja močno izčrpali in ga 1939 zaprli. Premogovnik je zaposloval v največjem obsegu 865 delavcev. Imel je rudniško železnico in dvigala na parni pogon. Danes so od rudnika ohranjene le še skupine rudarskih družinskih hiš, pri domačinih poimenovane tudi “Nove bajte”.
Na Lešah od leta 1921 obstaja tudi kulturno društvo Leše, ki je v preteklosti priredilo veliko število gledaliških iger, s katerimi so gostovali tudi po drugih krajih v Mežiški dolini.
Iz Leš nas je pot vodila najprej po cesti nato pa po lepo markirani poti do najvišjega vrha Volinjak. Od tu smo potem ob poti ogledali obe cerkvi in kmalu prispeli do našega cilja, kjer smo imeli prijeten zaključek izleta.

Hits: 13