PLANINSKI TABOR PD ISKRA LJUBLJANA 2017 OD A DO Ž

VSE KAR NISTE VEDELI, PA NISTE UPALI VPRAŠATI

A JE TO !? – nič ni bilo prepuščeno naključju, pa vendar je bilo vse organizirano in koordinirano po sistemu spontanosti , trenutnega razpoloženja in vremenskih možnosti. Če je bilo dobro, povejte naprej, če ne, pomagajte ustvarjati boljše.
Bela peč, 1583 m – plezališče. Zanimiva razgledna gora z dvema obrazoma in dostopnostjo.
Badminton je šport, pri katerem se uporabljata lopar in pernata žogica iz plutovine. Igralec poskuša udariti žogico preko mreže v nasprotnikovo polje. Igra se lahko tudi v parih. Od leta 1992 je badminton tudi olimpijska disciplina.
Balinanje je igra s kroglami, ki je zelo popularna v Franciji in v Italiji, v naših krajih pa se je začela igrati že leta 1910.
Cene – pivo 2,50 EUR. Pivopivci so bili navdušeni, da tokratni tabor ni bil v visokogorju 
Čas – 20. do 23. julij 2017. Odlična izbira časa in kraja.
Dom pod Storžičem – dom stoji na robu planine Jesenje nad zgornjim koncem Lomske doline pod severnim ostenjem Storžiča ( 1123 m)
Dovžanova soteska je soteska, ki jo je izdolbla hudourniška reka Tržiška Bistrica v stare zemeljske sklade. Reka kipi čez edinstveno slapišče velikih zaobljenih blokov belega kremenovega konglomerata. Ti veliki boki so se privalili v reko z Borove peči, ta je ime dobila po rdečem boru, ki porašča njena strma pobočja.
Soteska je še posebej slikovita zaradi šestih visokih kamnitih stolpov, Kušpegarjevih turnov, kjer je urejeno plezališče. Skozi sotesko je speljana zanimiva geološka pot, gozdna učna pot Dovžanova soteska, planinska pot, razgledna pot in pot do partizanske tiskarne-tehnike. V manjšem naselju Čadovlje stoji stara Jamenšnikova hiša in paštba (sušilnica za lan) z letnico 1766, ki je primerek edinstvenega karavanškega stavbarstva z vsemi etnografskimi značilnostmi. Soteska je razglašena za naravni spomenik Slovenije in leži 3 km severno od kraja Tržič, ob cesti Tržič-Jelendol.
France Prešeren: DOMINUS VOBISCUM. Nepozabna recitacija na planini Spodnja Konjščica. Če ste pozabili, Googlajte.
Gibanica – prekmurska ( slastne podrobnosti pod J)
Hvala vsem udeležencem, akterjem in podpornikom.
Idilične gorske kulise, imenitno vreme in izjemni ljudje
Jerneja – članica PD Iskra Ljubljana, naša kolegica, če še niste vedeli !!!, ki je obenem najemnica koče na planini Velika Poljana. Njena prekmurska gibanica, ajdovi žganci in kislo mleko, ki nam ga je kolegom planincem pripravila prvi dan »MIRIŠE NA JOŠ«, kot bi se izrazili v drugi polovici prejšnjega stoletja. Domača naloga za vse člane PD: obiščite jo ( in Robija) vsaj 2 x letno. Poleti in pozimi. In pripeljite prijatelje na ta prelepi gorenjski balkon.
JEBELACESTA – 8 km makadama je prav lepo belo/sivo »poprhalo« naša prevozna sredstva. Kako so bili navdušeni pešci, mimo katerih smo se vozili, lahko samo ugibamo.
Kam pa pozimi? Na Štajersko, gledat kaj delajo ljubice tri!
Lom pod Storžičem – »uom« po domače
Lovro – 18- letni dijak Pomorske srednje šole in aktiven skavt, ki je bil kljub mladosti odličen in kompatibilen sobotni sogovornik in vljuden šerpa
Ludvik – njegov oče, član PD Križe,vodnik PZS, varuh gorske narave, vzor zgoraj omenjenemu 
Motoroznanstvo – dodatna hitra ozko usmerjena avtomobilska usposabljanja, ki bodo omogočala vpogled v razlike med situacijami »kontakt« in »zagon motorja«. »Blondinke« bomo hvaležne.
Medvedja slina – čarovniški zvarek iz Loškega potoka, ki vpliva na psiho somatske sposobnosti in loko-motorne zmožnosti. Dozirati v omejenih količinah.
Manca Čujež, novinarka, vodnica PZS, PR PZS, srčna popotnica, kolesarka, gornica, poznavalka gorniških filmov. Nepal po potresu je bil naslov potopisnega predavanja, s katerim nas je ponovno opozorila na to, da od tistih, ki nimajo nič, dobimo največ. Carpe Diem.
Meglič Janko in Malči – legendarni tandem PD Tržič, ki nam je v sliki in besedi predstavil Tržiške gore in planine.
Nada Istenič – s sponzorskimi pohodnimi majicami Avtomehanike Istenič presenetila vse »tabornike«. Marku in Isteničem smo nazdravili in se dodobra posladkali. Zlatim sponzorjem iskrena hvala.
Nadja – ne boste se me še znebili. Nerealiziranih idej in načrtov imam do leta 2019. Potem bomo pa videli, kako naprej.
Orientacija – dejavnost, ki jo bo nujno potrebno vključiti v naslednja izobraževanja. Poudarek na »urbani«, »dolinski« oz. »mestni« orientaciji. Planinska ne dela težav.
Povodovanja, Dejan Ogrinec. Sobotnemu doživetemu potopisnemu predavanju o raziskovanju Slovenije s kajakom je dodal še predstavitev Neznane Slovenije, s katero je domovino predstavil z vidika različnih doživetih OUT DOOR športov. Z dodano Grenladnijo je okužil vsaj enega poslušalca. Jaka Bartol, čakamo tvoje vtise. Pa medvedov kožuh si pravočasno priskrbi 
PP – prva pomoč. »Dohtarca« Cirila sproti motivira
Rime – s slovensko »kavarniško planšarsko poezijo« nas je seznanil majer Joža Valenčič, upokojeni kolesarski prvak, ki turiste in planince že več let preseneča na planini Spodnja Konjšica. Očitno je kot pastir ustrezen, saj je bilo kislo mleko odlično.
Remi – zahtevna igra s kartami za več igralcev. Preizkus potrpežljivosti, natančnosti, vzdržljivosti, matematike in osebnega ponosa 
Storžič čez Psico – sobotna turo so »visokogorci« zaključili ob 12.30 uri. Mi, ki smo pohajali po planinah, smo se vrnili šele ob 14.30.
Šala – smeha, humorja, dogodivščin, šaljivih in nepredvidljivih situacij je bilo obilo. Zamere nobene….«saj smo sami dobri ljudje«
Tolsti vrh preko Male Poljane s podaljškom na Veliko Poljano. Vrh oplemenitev in doživet z dodatkom proizvodov LISCA, Triumph in Skiny. Po količini in volumnu je prevladovala LISCA.
Tič Miha – domačin, ki planine in vrhove pozna kot svoj žep in jih z navdušenjem pokaže in predstavi. V navezi z Robijem, Lovrom in Ludvikom iz PD Križe je bilo pohajanje po brezpotjih doživeto in nepozabno.
Uroš Ahačič – predsednik PD Tržič, ki nesebično pomaga, svetuje, vodi, usmerja in v zadnjem hipu najde nadomestilo oz. izjemnega predavatelja za sobotni popotniški večer. Večna dolžnica se še dolgo ne bom uspela enakovredno oddolžiti. Na dolgi rok bo morebiti šlo  
Uroš Ribič – gospodar Doma pod Storžičem, ki smo mu nemudoma zaupali predloge za izboljšanje bivalnih pogojev. Komarnike, prosim, pa kljukice za obleko in perilo, pa kakšno poličko za drobnarije….. Zadovoljni smo bili, zelo. Fantje se namreč trudijo, uspeh ne bo izostal. Evropska sredstva prihajajo.
Vinko in Joži – najbolj pomembni osebi tokratnega tabora. Kompatibilen oskrbnik in spretna kuharica. Hvala obema. Naj delodajalci poskrbijo na finančno nagrado in vikend delovno silo.
Zavetišče GRS, 1463 m – asociacija na raj. Damjan in Irma obvladata. Še pridemo in pripeljemo prijatelje. Zavetišče ni odprtega tipa, uporabite geslo »prijatelji Robija iz Velike Polane«  
Ženiklovec ali Veliki Javornik, 1716 m. Travnata in lahko dostopna gora nad čudovito planino Javornik. Pogled na Storžiški avditorij z njihovega poljskega, dislociranega, stranišča je naravnost imeniten. V mislih imam žensko, sedečo pozicijo, se razume. Moški ste pri tem prikrajšani 
Nadja
Fotke prvi dan:
Na Tolsti vrh
Fotke drugi dan :
Stegovnik
Fotke tretji dan :
Storžič
planina Konjščica
Fotke četrti dan:
Dolžanova soteska

Hits: 49