Lisičje, Orle, Molnik

Planinski izlet in srečanje z našimi planinskimi prijatelji KPD Hej gremo naprej iz Maribora, smo v okviru Planinske zveze Slovenije,  Slovenija planinari 2022, #LjubimGore,  izvedli pohod vseživljenjskega učenja. 

Pravzaprav moram povedati, da je bil to verjetno najbolj množičen planinski izlet v organizaciji PD Iskra, saj nas je bilo skupaj kar 93 udeležencev.

Pohod smo pričeli v Lavrici do  dvorca Lisičje v občini Škofljica. Predsednica Turističnega društva Škofljica ga Tončka Pal in njeni pomočniki so nam odprli vrata dvorca in nam pripravili stojnice za ogled aktivnosti, ki se izvajajo v občini. V govoru, nam je ena izmed največjih poznavalk lanu pri nas ga. Olga Marguč povedala, kaj vse lahko naredimo iz njega. Predstavila nam je tudi občino Škofljica in dvorec Lisičje.

Na dvorišču dvorca je potekala je demonstracija trenja in tkanja lanu in degustacija slastne lanene potice, ki so jo spekle članice TD in ga. Olga Marguč.

Seveda je bilo poskrbljeno za osvežilno pijačo, med obiskovalci pa so se sprehajali dvorjani v oblačilih iz zgodovinskega obdobja delovanja dvorca. Žal je baronica Maria Luisa zbolela in opravičila svojo odsotnost. Je pa dala na vpogled svojo bogato obleko, ki jo je v sedanjem času in tedanjih zamislih  sešila ga.  Olga Marguč.

Sam pa sem natrosil še nekaj zanimivosti, med drugimi tudi to, da skozi Lavrico – obeležje – in dvorec poteka 46. vzporednik zemljepisne širine……in že sem pozval vse prisotne, da se pripravijo na nadaljevanje pohoda.

Žal je tako moralo vsega lepega biti hitro konec, saj smo imeli za prehoditi zajeten del poti – osvojiti Molnik, se pustiti na Orle in si z razglednega stolpa ogledati več kot pol Slovenije, ter se vrniti na naše izhodišče Lavrico! Od tam smo se odpeljali v gostilno Kovač na kosilo in druženje ter se proti večeru razšli polni vtisov in novih spoznanj.

Slovenija planinari – planinarite tudi vi!

Zapisal: Franci Hrastar

Klik na sliko za ogled albuma

Hits: 89